De eerste balans van Racing Genk: titelverdediger is de puzzel aan het leggen

De eerste balans van Racing Genk: titelverdediger is de puzzel aan het leggen

12-09-2019 14:00

De interlandbreak zorgt voor het eerste balansmoment na de start van de Jupiler Pro League. VoetbalPrimeur.be bekijkt hoe de G5 + Royal Antwerp FC er na het einde van de zomer voor staan. We vervolgen de reeks met titelhouder Racing Genk.

Stand op de ranglijst: 6e
Aantal punten: 10 (op 18)

Uitslagen
Racing Genk – KV Kortrijk 2-1
KV Mechelen – Racing Genk 3-1
Racing Genk – Zulte Waregem 0-2
Waasland-Beveren – Racing Genk 0-4
Racing Genk – Anderlecht 1-0
Club Brugge – Racing Genk 1-1

In vergelijking met het kampioensjaar is de start beduidend minder imposant. Genk leed op weg naar de titel pas op speeldag 16 (1-2 tegen Cercle Brugge) haar eerst nederlaag. Dit seizoen bleef de titelverdediger amper één speeldag ongeslagen. Genk gaf achtereenvolgens tegen KV Mechelen en Zulte Waregem niet thuis. Met name tegen Mechelen zakte de ploeg door de ondergrens. En dat terwijl het Mechelen nog overklaste in de Supercup (3-0).

De magere 3 op 9 was een serieuze wake-upcall voor Felice Mazzu en zijn mannen. Na driepunters tegen Waasland-Beveren en Anderlecht toonde Genk haar mogelijkheden op Club Brugge. Genk had het 45 minuten heel moeilijk, maar deed vervolgens de match kantelen. Uiteindelijk zat er zelfs meer in dan een 1-1.

Grootste plus
Leandro Trossard, Ruslan Malinovskyi en Joseph Aidoo verzilverden hun prestaties met een verdiende miljoenentransfer naar het buitenland. Mbwana Samatta bleef de Limburgers wel trouw. Cruciaal voor Genk, want met vijf treffers bewees hij andermaal zijn grootse waarde. Ook het feit dat Sander Berge aan boord werd gehouden, is een serieus pluspunt voor de club.

Van de nieuwkomers is Patrick Hrosovsky waarschijnlijk de meest directe versterking. Tegen Club Brugge gaf hij alvast zijn visitekaartje af. De 27-jarige Tsjech zou als nieuwe patron op het middenveld misschien wel de schakel zijn die de Genkse motor definitief aan doet slaan.

Grootste min
Gezien de persoonlijke wisselingen, inclusief die op de trainersbank, is het logisch dat Genk nog niet op volle toeren draait. Genk beseft dat het met sommige aankopen geduld moet hebben. De aanpassingsperiode van Stephen Odey zou wel eens het langste kunnen duren. Na de komst van Paul Onuachu is de 21-jarige spits nummer drie in de pikorde. Voor de laatste twee duels haalde Odey niet eens de selectie. Best een dure tribuneklant met een aankoopsom van 3,5 miljoen euro.

Nog te trekken lessen
Wanneer Hrosovsky zijn basisplaats verovert en recordtransfer Theo Bongonda inzetbaar is, zullen we het beoogde Genk zien. De tweede helft tegen titelconcurrent Club Brugge was alvast hoopvol. In de komende periode zullen we te weten komen waar Genk echt staat. We zijn ook benieuwd hoe Genk in de Champions League voor de dag komt. Het openingsduel met RB Salzburg is volgende week een interessante test.

Het programma van Genk voor de maand september
13/09 Charleroi (uit)
21/09 KV Oostende (thuis)
28/09 Sint-Truiden (uit)