De eerste balans van KAA Gent: doelpuntenmachine met een uitsyndroom?

De eerste balans van KAA Gent: doelpuntenmachine met een uitsyndroom?

Gepubliceerd: dinsdag 10 september 2019 om 16:00di 10-09-2019 om 16:00

De interlandbreak zorgt voor het eerste balansmoment na de start van de Jupiler Pro League. VoetbalPrimeur.be bekijkt hoe de G5 + Royal Antwerp FC er na het einde van de zomer voor staan. Ditmaal nemen we KAA Gent onder de loep.

Stand op de ranglijst: 5e
Aantal punten: 10 (op 15)

Uitslagen
Charleroi – Gent 1-1
Gent – KAS Eupen 6-1
Royal Excel Moeskroen 2-1
Gent – KV Oostende 2-0
Gent – Cercle Brugge 3-2

Gent heeft de knop weten om te zetten na een moeilijk slot van 2018/19. Het bestuur schaarde zich achter Jess Thorup en dat vertrouwen betaalt zich vooralsnog uit. Vroeg in het seizoen is één doelstelling alvast bereikt: kwalificatie voor de groepsfase van de Europa League. Achtereenvolgens werd Viitorul Constanta (Roe), AEK Larnaca (Cyp) en HNK Rijeka (Kro) het nakijken gegeven. Chapeau.

Het dubbele programma tot december kan de komende maanden ook een keerzijde kennen. Gent verspeelde in de competitie immers al tweemaal punten nadat het doordeweeks in Europees verband in actie kwam. Enkel laagvliegers KAS Eupen en Cercle Brugge konden ondanks een verplichting op donderdag worden verslagen.

Grootste plus
Jess Thorup is de man van de lange termijn en na elf maanden wordt zijn hand steeds meer zichtbaar. Wat opvalt is het gemak Gent de weg naar doel vindt. Gent produceerde al 28 doelpunten in de eerste 11 officiële partijen. Goudhaantje Jonathan David (6 goals), Roman Yaremchuk (6 goals) en de teruggekeerde Laurent Depoitre (5 goals) scoren naar hartenlust. Naast Depoitre zijn recordtransfer Michael Ngadeu en Elisha Owusu twee versterkingen die vanaf minuut één hoge ogen gooien. Gent is de laatste jaren qua aankopen wel eens veel minder gelukkig geweest.

Grootste min
De prestaties buitenshuis. Fans zullen graag zien dat de Ghelamco Arena terug een onneembare vesting is geworden. Gent won al haar zes thuiswedstrijd voor eigen publiek. De doelcijfers: 22 voor, 7 tegen. Buiten Gent is de ploeg beduidend minder overtuigend. Op verplaatsing werd er nog geen enkele keer gewonnen: 3x gelijk, 2x verlies (5 voor, 7 tegen). Daar ligt een groot werkpunt, wil Gent daadwerkelijk een rol in de titelstrijd gaan spelen.

Nog te trekken lessen
Binnen de groep nam de concurrentie met het huren van verloren zoon Sven Kums nog eens extra toe. Het is de vraag of hij terug dat niveau van het topjaar 2015 kan benaderen. Verder is het ook interessant om te zien welke keuzes Thorup maakt als Giorgi Chakvetadze helemaal de oude is. En hoe gaan de Buffalo's de komende maanden om met het dubbele programma?

Het programma van Gent voor de maand september
15/09 KV Mechelen (thuis)
22/09 Zulte Waregem (uit)
28/09 KV Kortrijk (thuis)

Poll

Is de kern van Gent sterk genoeg om titelkandidaat te zijn?

(264 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws