Opmerkelijk: Duitsers wijzigen sfeeractie voor duel met Oranje op laatste moment

Opmerkelijk: Duitsers wijzigen sfeeractie voor duel met Oranje op laatste moment

07-09-2019 17:44

Ongeveer 10 miljoen Duitsers en ruim 2,5 miljoen Nederlanders zagen voorafgaand aan Duitsland - Nederland een op z'n zachtst gezegd bijzondere sfeeractie op de tribune van het Volksparkstadion in Hamburg. Gevreesd werd dat het in eerste instantie gekozen woord 'Vollgas' verkeerd opgevat zou worden.

'Volley - van Hamburg via München naar Londen', was de tekst van de choreografie in het uitverkochte Volksparkstadion. Dat leidde tot een hoop verbazing bij tv-kijkers en toeschouwers ter plekke. Wat blijkt: de sfeeractie werd op het allerlaatste moment gewijzigd. Dat bevestigt de DFB zaterdag.

De Duitse voetbalbond vreesde dat het woord 'Vollgas' verkeerd opgevat zou kunnen worden door het buitenland. Het heeft alles te maken met de Holocaust. Tijdens de overheersing door nazi-Duitsland werden tussen de 5,1 en 6 miljoen Europese Joden vermoord, vaak door vergassing.

'Vollgas' werd uiteindelijk veranderd in 'Volley' om alsnog vier letters van de originele actie te behouden. In de tekst gaat het over München en Londen, omdat volgend jaar minstens twee groepswedstrijden van Duitsland plaatsvinden in de Zuid-Duitse stad. In Londen vinden de twee halve finales en de finale van het EK 2020 plaats.