Oranje steelt de show in Duitsland en boekt magistrale overwinning

06-09-2019 22:41
24

Het Nederlands elftal heeft in Duitsland de volle buit gepakt in een knotsgekke wedstrijd en is in de strijd om plaatsing voor het EK in punten gelijkgekomen met Die Mannschaft. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman leek overlopen te worden, maar draaide de wedstrijd om en boekte een dikverdiende overwinning: 2-4.

Oranje begon sterk in het Volksparkstadion van Hamburger SV en zorgde na acht minuten voor het eerste opwindende moment van de wedstrijd. Memphis speelde zichzelf op de rand van de zestien knap vrij en schoot de bal snoeihard op de vuisten van Manuel Neuer. Een minuut later was het echter raak aan de andere kant. Oranje liep in het mes na een schitterende steekpass van Joshua Kimmich. Jasper Cillessen kon nog redding brengen op een schot van Lukas Klostermann, maar was kansloos op de rebound van Serge Gnabry: 1-0.

Nederland combineerde voorin best aardig, maar bij vlagen zag het spel er ook heel slordig uit. Duitsland gunde Oranje de bal en loerde zelf op de counter. Doordat Oranje met name op het middenveld slordig was, kon Duitsland een aantal keren gevaarlijk uitbreken. Grote kansen kreeg Die Mannschaft echter niet. Oranje was veel voorin te vinden, maar kwam niet veel verder dan mislukte kopballen van Memphis en Matthijs de Ligt. Vlak voor rust voorkwam Cillessen de 2-0 van Marco Reus, die van dichtbij binnen kon schieten, maar niet voorbij de Valencia-sluitpost kwam.

Knotsgekke tweede helft
Oranje dreigde in het begin van de tweede helft overlopen te worden. Duitsland gaf gas, maar liet kansen om 2-0 en zelfs 3-0 te maken liggen. De Ligt haalde een bal van de lijn, Van Dijk deed dat even later ook en Daley Blind voorkwam de tweede treffer van Gnabry. Het duurde niet veel langer voor Oranje wat terugdeed. Memphis en Wijnaldum waren beiden dicht bij de gelijkmaker.

Nadat Koeman Davy Pröpper en debutant Donyell Malen bracht, kwam Oranje in de zestigste minuut op gelijke hoogte. Frenkie de Jong maakte zijn eerste in het shirt van Oranje en kantelde de wedstrijd: 1-1. Een eenzijdige wedstrijd was plots veranderd in een gelijkwaardig voetbalgevecht. Oranje leefde op en kwam zelfs op voorsprong in Hamburg. Duitsland slaagde er niet in een corner weg te halen en incasseerde van dichtbij de 1-2 van Ryan Babel.

Spanning
Maar de gelijkmaker van Duitsland liet niet lang op zich wachten. De scheidsrechter legde de bal op de stip na een zeer omstreden handsbal van De Ligt. Kroos passeerde Cillessen vanaf de stip, waardoor Oranje de voorsprong weer kwijt was. Het zou uiteindelijk alsnog de avond van Oranje worden. Duitsland rook bloed en hoopte alsnog een overwinning uit het vuur te slepen, maar het was Nederland dat de volle buit pakte. Een fantastisch uitgespeelde aanval werd uiteindelijk afgerond door debutant Malen: 2-3.

Oranje moest tien minuten lang overleven en gooide de wedstrijd in de blessuretijd in het slot. Wijnaldum maakte aan alle onzekerheid een einde door op aangeven van Memphis de 2-4 binnen te jagen.