Deze San Marinese voetbal legende zullen de Rode Duivels alvast niet moeten vrezen

Deze San Marinese voetbal legende zullen de Rode Duivels alvast niet moeten vrezen

06-09-2019 16:18
2

Vrijdagavond mogen de Rode duivels hun interland tweeluik aftrappen tegen San Marino. Geen Belg die er aan twijfelt dat de Rode Duivels de drie punten pakken, en dat waarschijnlijk met een karrevracht aan Belgische goals. Toch zullen enkele Rode Duivels nog net iets beter geslapen hebben wetende dat de topschutter aller tijden niet aan de aftrap verschijnt. Andy Selva scoorde acht keer voor de dwergstaat, waaronder drie keer tegen België. Hij ging in 2018, op 42-jarige leeftijd op voetbalpensioen.  

Selva is de enigste speler ooit die voor San Marino wist te scoren tegen de Rode Duivels. In 2001, net na het Europees kampioenschap, hadden de Belgen wat recht te zetten na een matige vertoning voor eigen volk. San Marino moest en zou het ideale slachtoffer worden. San Marino stond met 10-0 in het krijt toen Selva met een vrije trap in de laatste minuut de eer redde voor zijn land. 10-1 verlies was een uitslag die kon tellen, maar die door het doelpunt als een overwinning gevierd zou worden.

In de daaropvolgende jaren, wist Selva nog tweemaal te scoren tegen de Rode Duivels. De Belgen zaten in een serieuze dip en een blamage tegen voetbaldwerg San Marino was absoluut te vermijden. België stond op een magere 1-0 voorsprong toen Selva San Marino langszij bracht. De Belgen bibberde en beefde maar wisten uiteindelijk toch nog de wedstrijd af te sluiten met een 4-1 overwinning.

Zijn derde en laatste doelpunt tegen de Belgen kwam er in 2005. San Marino speelde een van zijn beste wedstrijden ooit uit hun geschiedenis en wisten de wedstrijd af te sluiten met een nipt verlies. Van Buyten kon pas in het laatste kwartier een Belgische blamage vermijden door de winnende 2-1 eindstand op het bord te zetten.

De San Marinezen zullen het vanavond echter zonder hun voormalige vedette moeten bolwassen. Geen enkele andere San Marinees wist ooit tegen België te scoren. Wie weet komt daar vandaag verandering in en werpt er zich een nieuwe vedette op van het San Marinese voetbal.