Van Bony tot Ben Arfa: Anderlecht kan nog voor transfervrije aanvaller gaan

Van Bony tot Ben Arfa: Anderlecht kan nog voor transfervrije aanvaller gaan

06-09-2019 14:00 Laatste update: 07-09-2019 18:00
31

Anderlecht slaagde er tijdens de laatste dagen van de zomerse transferwindow niet in om een aanvaller aan zich te binden. Het aantrekken van een transfervrije speler is nu nog de enige mogelijkheid om Vincent Kompany centraal voorin van een extra optie te voorzien. VoetbalPrimeur.be zette enkele van die gratis opties op een rijtje.

Wilfried Bony (Ivo)
Leeftijd: 30 jaar
Laatste club: Swansea City (Wal)
Kompany zou een lijntje uit kunnen gooien naar een ex-ploegmaat, want Bony stond 2,5 jaar onder contract bij Manchester City. De Ivoriaanse krachtpatser maakte de verwachtingen daar met 11 treffers in 46 matchen niet helemaal waar. Vervolgens ging hij opnieuw aan de slag bij Swansea City, maar in Wales kon hij zijn succes van de eerste periode niet herhalen.

Met 150 goals in 321 optredens heeft de 52-voudig international echter ruimschoots bewezen de weg naar goal te vinden. Anderlecht kan een afmaker wel goed gebruiken. Bony is misschien dat ene buitenkansje. Paars-wit zal bij interesse snel moeten handelen, want in Engeland wordt Bony aan Brighton gelinkt.

Giuseppe Rossi (Ita)
Leeftijd: 32 jaar
Laatste club: Genoa FC
Net als Bony was Rossi op zijn top een garantie voor doelpunten. Zo haalde hij bij het Spaanse Villarreal vier seizoenen op rij de dubbele cijfers. Tijdens zijn gouden periode produceerde de Italiaan zelfs liefst 32(!) goals in één jaargang. Meerdere kruisbandblessures zaten hem vervolgens in de weg, hoewel Rossi het bij Fiorentina met 19 goals in 42 matchen nog uitstekend deed. Nadien verdween de 29-voudig international echter uit beeld. Om anno september 2019 clubloos te zijn.

Asamoah Gyan (Gha)
Leeftijd: 33 jaar
Laatste club: Kayserispor (Tur)
De naam van Gyan zal ongetwijfeld ook nog een belletje bij u doen rinkelen. Gyan maakte vooral naam als ster van het Ghanese nationale elftal. 51 goals in 105 caps maakten hem een nationale held. Gyan was onder meer goed voor zes doelpunten op WK's. Zijn penaltymisser tegen Uruguay zal hem wel altijd blijven achtervolgen. Desondanks blijft het een speler met bakken ervaring, die nog niet versleten is.

Benjamin Moukandjo (Kam)
Leeftijd: 30 jaar
Laatste club: Jiangsu Suning (Chi)
Moukandjo speelde bijna zijn volledig loopbaan in Frankrijk, waar hij de shirts van onder andere Stade Rennes, AS Monaco en AS Nancy droeg. Zijn beste seizoenen kende hij bij Lorient, voor wie hij zowel 2015/16 als 2016/17 dertien maal raak trof in de Ligue 1. In 2017 won de Kameroener onder leiding van Hugo Broos ook de Afrika Cup. Moukandjo (57 caps, 8 goals) was de aanvoerder van die succesploeg.

Na de twee topjaren ging hij cashen in China, waar qua moyenne één op twee liep. Toch besloot hij in goed overleg zijn contract te verscheuren. En daar zit het minpunt van Moukandjo. Hij zit namelijk al acht maanden zonder club en dus verre van wedstrijdfit.

Emmanuel Emenike (Nig)
Leeftijd: 32 jaar
Laatste club: Olympiakos Piraeus (Gri)
De 32-jarige Emenike zit zelfs al een heel seizoen zonder werk. En dat is gezien zijn staat van dienst opmerkelijk te noemen. Emenike kende immers sterke periodes bij clubs als Spartak Moskou en Fenerbahçe. De fysieke spits toonde bovendien op internationale eindrondes zijn waarde voor Nigeria.

Gary Hooper (Eng)
Leeftijd: 31 jaar
Laatste club: Sheffield Wednesday (Eng)
Anderlecht plukte Kemar Roofe weg bij de Engelse tweedeklasser Leeds United. Hooper was namens Sheffield Wednesday de voorbije jaren actief op hetzelfde niveau. Hooper – ooit goed voor 82 goals in 138 duels bij Celtic – deed qua maximale productie weinig onder voor Roofe. Hoewel Hooper na het aflopen van zijn contract in verband met gebracht met Aston Villa, Celtic en Fulham wacht de Brit nog op dat ene verlossende telefoontje.

Jérémy Ménez (Fra)
Leeftijd: 32 jaar
Laatste club: CF América (Mex)
AS Monaco, AS Roma, Paris Saint-Germain, AC Milan en 24 caps voor de Franse nationale ploeg. De CV van Menez ziet er zeer fraai uit. Toch speurt Ménez een nieuwe uitdaging, nadat zijn avontuur in Mexico ten einde liep. Mogelijk zoekt de tweevoetige, technische en snelle aanvaller een club dichterbij huis. Voordeel: Ménez kan op alle posities voorin uit de voeten. In het systeem van Kompany zou hij zelfs als 'valse spits' kunnen fungeren.

Hatem Ben Arfa (Fra)
Leeftijd: 32 jaar
Laatste club: Stade Rennes (Fra)
We sluiten af met nog een gerenommeerde naam uit het Franse voetbal. Hatem Ben Arfa is bij het grote publiek alom bekend door passages bij Olympique Lyon, Olympique Marseille, Newcastle United en Les Bleus (15 caps). Met zijn talent heeft Ben Arfa mogelijk niet het maximale uit zijn loopbaan gehaald, maar de begaafde dribbelaar kan zich in principe nog verheugen op enkele profjaren. Als hij een club vindt, want ondanks een vaste basisplaats liet Stade Rennes hem gaan.

Ben Arfa werd in de Franse media veel bekritiseerd om zijn mentaliteit. Wellicht kan Kompany wel de juiste snaar raken. Als dat lukt, kan Ben Arfa zeker nog van waarde zijn voor een club als Anderlecht. Helemaal aangezien hij evenals landgenoot Ménez multifunctioneel is. Bij laatste werkgever Rennes speelde hij regelmatig als centrum- of schaduwspits. Gezien de al gebruikte opties van Kompany is Ben Arfa om die reden zeker het overwegen waard.