VP Lessen: Builtjesdag in JPL, RSCA wint zonder Kompany en degradatiezorgen

VP Lessen: Builtjesdag in JPL, RSCA wint zonder Kompany en degradatiezorgen

02-09-2019 13:00 Laatste update: 13:33
2

Na elke speeldag in de Jupiler Pro League gaat VoetbalPrimeur.be op zoek naar de lessen die we kunnen trekken.

Builtjesdag
"Een schande", noemde Jan Mulder het. Daar kunnen we enkel mee akkoord gaan. Pieter Gerkens en Federico Ricca werden door de medische staf van RSC Anderlecht en Club Brugge niet van het veld gehaald. Het duo had nochtans een bijzonder opzichtige buil op het hoofd. Toch speelden ze even verder. Onacceptabel.

Er werd de voorbije maanden nog op gehamerd om spelers met hoofdblessures uitvoerig te bekijken en zelfs snel van het veld te halen. Daar was zondag niets meer van te zien. Het duo speelde voort en moest uiteindelijk – niet verrassend – de wedstrijd staken. Het lijkt uiteindelijk niet om grote blessures te gaan, maar het kon fout aflopen voor de twee.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

We kennen allemaal bijltjesdag, zondag was het even builtjesdag in de JPL đŸ˜±đŸ˜ł #RSCA #RSCAnderlecht #Anderlecht #ClubBrugge #ANDSTA #CLUGNK

A post shared by VoetbalPrimeur.be (@voetbalprimeur.be) on

RSC Anderlecht heeft Kompany niet nodig
Toch weer een positieve noot bij Anderlecht, het kan weer winnen. Het leek zonder Vincent Kompany gedoemd om te verliezen van Standard, maar pakte dan toch de drie punten. Tegen de leider dan nog wel.

Achteraf vierde men terecht een feestje. Alexis Saelemaekers vierde zijn terugkeer en bewees zijn waarde, de ploeg van Anderlecht leek zonder vrees te spelen. Had het gebrek aan Kompany toch een positief effect op de ploeg?

Plots iets minder 'swingend' voetbal, meer realistisch voetbal. Het leverde meteen een broodnodige overwinning op. Zou het Kompany (en Simon Davies) aan het denken hebben gezet? Misschien is het toch tijd om van het 'Man City-voetbal' af te stappen?

De vogels voor de degradatiekat
Na zes speeldagen lijkt het nu vrijwel zeker, Eupen en Waasland-Beveren zijn de vogels voor de degradatiekat. Twee miserabele prestaties van de ploegen in hun wedstrijden, twee keer opnieuw een verlies.

Waasland-Beveren greep deze week nog in door Adnan Custovic te ontslaan. Niet verrassend hielp dat totaal niet. De huidige ploeg is gewoon niet sterk genoeg voor Eerste Klasse A. Eén of twee transfers zullen daar ook niet bij helpen.

Enkel Eupen kan Waasland-Beveren nog van de degradatie houden. Ook bij de Panda's blijft het sukkelen, al lijkt de ploeg toch over ietwat meer kwaliteit te beschikken. Het is niet de vraag of één van de twee ploegen zal degraderen, maar wel wie van de twee.