Oppermachtig Ajax rekent af met APOEL en gaat weer de Champions League in

28-08-2019 23:04

Ajax heeft zich woensdag geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. De ploeg van trainer Erik ten Hag was oppermachtig tegen APOEL Nicosia, hoewel dat slechts voorzichtig in de score werd uitgedrukt: 2-0. Na de doelpuntloze remise op Cyprus was dat wel voldoende.

Vanaf het eerste fluitsignaal trokken de Cyprioten een muur op voor het eigen doel. Het was aan het sterk gewijzigde Ajax - Ten Hag liet liefst acht spelers op een andere positie spelen - om een opening te vinden. De Amsterdammers waren uiterst dominant in de Johan Cruijff Arena, APOEL beperkte zich tot het wegschieten van de bal, maar tot grote kansen leidde het niet direct.

Het meeste gevaar kwam voor rust via Hakim Ziyech. Zo ook na 41 minuten. De Marokkaanse international bediende Dusan Tadic bij de tweede paal, maar de enorme kans was niet aan de Serviër besteed. Hij trof het zijnet. Niet veel later was het dan toch raak. Na opnieuw een fraaie bal van Ziyech kopte basisdebutant Edson Álvarez de 1-0 tegen de touwen, waardoor Ajax met de felbegeerde voorsprong de kleedkamers opzocht.

In de tweede helft leek Ajax het duel al snel te beslissen. Klaas-Jan Huntelaar trof doel na een vrije trap, maar dat was buiten de VAR gerekend. De arbitrage oordeelde dat Joël Veltman met één voet buitenspel stond en keurde de goal om discutabele redenen af. De spanning bleef daardoor in de wedstrijd, hoewel Ajax steeds vaker de ruimte vond in de Cypriotische defensie. Ziyech was na een fraaie actie dicht bij de 2-0, maar doelman Vid Delec kreeg nog een been tegen de bal.

Ook Huntelaar vond Delec op zijn weg, waardoor het wonder boven wonder lange tijd 1-0 bleef. Uiteindelijk was het Tadic die tien minuten voor tijd voor opluchting zorgde in Amsterdam. De captain kreeg de bal op fraaie wijze van Huntelaar en schoot hard raak. Ajax is daardoor verzekerd van minimaal 47,5 miljoen euro. Donderdagavond tijdens de loting in Monaco wordt duidelijk wie de tegenstanders zijn in de groepsfase.