Royal Antwerp FC treft AZ: Nederlanders willen Antwerp naar adem laten happen

Royal Antwerp FC treft AZ: Nederlanders willen Antwerp naar adem laten happen

16-08-2019 11:00 Laatste update: 21:32
19

Royal Antwerp FC kroop donderdagavond door het oog van de naald tegen Viktoria Plzen. Antwerp vocht zich in de verlengingen met tien man naar de Play-Offs van de Europa League. Daarin wacht het Nederlandse AZ Alkmaar. VoetbalPrimeur.be belicht de Nederlandse subtopper.

Historie
AZ Alkmaar kwam in 1967 voort uit een fusie tussen Alkmaar '54 en FC Zaanstreek. Onder de naam AZ '67 werd in 1981 de eerste landstitel uit de clubhistorie veroverd. In die bloeiperiode werd ook driemaal (1978, 1981, 1982) de nationale beker aan de erelijst toegevoegd. Vanaf 1986 ging de club verder zonder de toevoeging '67, maar volgden er vijftien magere jaren – inclusief degradatie.

Vanaf 2005 vond AZ dankzij het kapitaal van sterke man Dirk Scheringa terug aansluiting met de (sub)top. In 2007 moest de opmars leiden tot de landstitel, ware het niet dat AZ de hoofdprijs in het zicht van de haven uit handen liet glippen.

Twee jaar later wist AZ zich onder leiding van Louis van Gaal te revancheren. Na het faillissement van hoofdsponsor DSB moest de club na die tweede landstitel een stap terugzetten. Meespelen op het kampioenschap zat er niet in, maar mede dankzij een uitstekende jeugdopleiding toonden de Noord-Hollanders zich meermaals the best of the rest achter Ajax, PSV en Feyenoord. Ondertussen werd in 2013 nog de beker gewonnen, de laatste tastbare prijs.

Stadion
Het AFAS Stadion is de thuishaven van AZ. Het stadion heeft een capaciteit van 17.000 toeschouwers. The Great Old zal echter niet hier ontvangen worden. AZ kwam vorige zaterdag in het nieuws, nadat een deel van het dak is ingestort. Gelukkig was er geen thuismatch bezig, anders was er sprake geweest van een tragedie van ongekende omvang. De schade is nu enkel op materieel en financieel vlak. AZ zal voor langere tijd elders onderdak moeten vinden. ADO Den Haag verhuurde haar stadion (capaciteit 15.000) voor twee duels, maar het is nog onduidelijk waar op 22 augustus de eerste ontmoeting plaatsvindt.

Road to Play-Offs…
De Alkmaarders eindigden het voorbije seizoen als vierde, op 28 punten achterstand van Ajax. Daarmee begon de Europese campagne van onze noorderburen in de tweede voorronde van de Europa League. Het Zweedse BK Häcken werd daarin na een tegenvallende 0-0 op eigen veld in de return simpel met 0-3 verslagen.

Een ronde later moest tegen FK Mariupol uit Oekraïne de klus opnieuw geklaard worden in de tweede ontmoeting. Ondanks een resem kansen bleef AZ buitenshuis steken op een doelpuntloze remise. Donderdag maakte AZ de kansen wel af, met een klinkende 4-0 tot gevolg.

Europese historie
AZ heeft net als Royal Antwerp FC een Europese finale achter haar naam staan. In het topjaar 1980/81 schopte AZ het vanuit het niets tot de eindstrijd van de UEFA Cup. Het Engelse Ipswich Town was aan het einde net iets sterker over twee duels: 4-5. In 2004/05 leek het sprookje met oogstrelend voetbal herhaald te worden. In de slotseconde van de verlengingen werd het ticket naar de finale echter abrupt weggekaapt door Sporting Lissabon.

Nadien geraakte de komende opponent van Antwerp nog drie keer tot de laatste acht van de UEFA Cup/Europa League. De laatste keer dat AZ zover kwam is van 2014 geleden. Twee jaar geleden werd AZ in de 1/16e finales afgeslacht door Olympique Lyon (2-11 on agg.), waarna het zich vorig seizoen in de tweede voorronde pijnlijk blameerde tegen het anonieme Kairat FK uit Kazachstan. Dit jaar is de groepsfase het minimale doel.

Coach
De 40-jarige Arne Slot is de onervaren eindverantwoordelijke. Het is namelijk zijn eerste klus als hoofdcoach. Slot was hiervoor twee jaar actief als rechterhand van voorganger John van den Brom (ex-Anderlecht). Volgens insiders had Slot een belangrijke aandeel in de groei van het elftal. Hij zou namelijk de man met de voetbalideeën en tactische kennis zijn. Het bestuur twijfelde er dan ook niet aan om Slot te promoveren tot T1.

Slot, die wordt omschreven als ambitieus en innovatief, heeft alvast een duidelijke visie. "Bij AZ wil ik verder op de weg die we twee jaar geleden zijn ingeslagen. Dus voetbal met veel lopende mensen en veel balbezit, omdat we de bal snel terug willen hebben, op de helft van de tegenstander. Dankzij de fysieke gesteldheid van onze spelers kunnen we met een hoge intensiteit voetballen. We willen die intensiteit zo hoog mogelijk opvoeren. Onze tegenstanders moeten naar adem happen", klonkt het recent in Voetbal International.

De kracht
Zoals hierboven te lezen valt, wil Slot domineren op de helft van de tegenstander. Dat lukt tot op heden aardig met gemiddeld 61 procent balbezit. AZ toonde in de heenmatch tegen Mariupol waar dat vele balbezit toe kan leiden. Het was een mirakel dat het 0-0 bleef.

In de 4-3-3 laat Slot zijn ploeg het liefst door de as aanvallen. Flankspelers Oussama Idrissi en Calvin Stengs dienen als verkapte aanvallers middenvelders en komen naar binnen toe om een overtalsituatie te creëren. Zij maken ruimte voor de opkomende backs: Owen Wijndal (links) en Jonas Svensson. De vleugelverdedigers en buitenspelers zijn enorm op elkaar ingespeeld. Die tandems zorgen voor veel gevaar. Op deze manier werd Mariupol ook tot een eigen goal geforceerd.

Onder het motto ‘aanval is de beste verdediging’ laat Slot zijn manschappen bij balverlies agressief afjagen. Het liefst op de helft van de tegenstander, zodat er direct gevaar gesticht kan worden. AZ heeft extreem fitte spelers. Zo kunnen ze de speelwijze 90 minuten uitvoeren. Tegenstanders hebben moeite om onder de druk uit te komen, getuige de zes clean sheets – een 100% score – in het huidige seizoen. Over heel 2019 staat de teller op 16 uit 25. AZ heeft een effectieve speelwijze om de opponent buiten de eigen zestien te houden.

Op wie/wat te letten?
Na het vertrek van kapitein Guus Til – hij vertrok voor 18 miljoen naar Spartak Moskou – draagt Teun Koopmeiners (21) de aanvoerdersband. Hij is de leidersfiguur en speelt een belangrijke rol op tactisch vlak. Samen met de Noor Fredrik Midtsjo (25) is hij het hart van het elftal. Zij stellen de ploeg voor een belangrijk deel in staat om het gewenste voetbal te brengen. Bovendien heeft Koopmeiners goede standaardsituatie en een hard schot in de benen.

Voorin valt er te genieten van Oussama Idrissi (23), Myron Boadu (18) en Calvin Stengs (20). Een frivool trio met veel individuele kwaliteiten. Idrissi is de dribbelaar, die gevaar sticht door naar binnen te komen en uit te halen met rechts. Stengs is de stylist met oog voor de ingenieuze steekpass. De piepjonge Boadu – net als Stengs afkomstig uit de eigen, toonaangevende jeugdopleiding – is de complete spits. Zij kunnen ieder moment in een fractie van een seconde toeslaan. Boadu en Stengs zijn potentiële internationals van Oranje, Idrissi kwam al uit voor Marokko.

AZ krijgt door haar speelwijze steeds meer te maken met inzakkende, uiterst compact spelende tegenstanders. Laszlo Bölöni kennende zal hij de boel dicht willen metselen en de ruimtes extreem klein willen houden. AZ herkent echter de momenten waarop er ruimtes ontstaan. Door snel te denken alsook te handelen, kan AZ een defensie binnen enkele passes kapot spelen. Onderstaande goal laat zien waar de Nederlanders toe in staat zijn.

Doelpuntenmakers
Het trio Idrissi-Boadu-Stengs is een plaag voor iedere defensie. AZ vond dit seizoen dertien keer het net en bij twaalf treffers was minstens één van hen betrokken.

Kansen voor Antwerp
Antwerp heeft het niet getroffen, want na Viktoria Plzen wacht opnieuw een pittige klus. Antwerp moet er rekening mee houden dat het grote delen van de match(en) naar achter gedrukt wordt. AZ is voetballend sterker, Antwerp is dat qua kracht. Antwerp zal in de duels moeten komen om te beletten dat AZ aan voetballen toekomt.

AZ is voorlopig solide, maar uiteraard liggen er mogelijkheden. De Nederlanders kunnen soms te aanvallend denken, waardoor er veel ruimte in de rug wordt weggeven. Antwerp moet die momenten van naïviteit herkennen. Om vervolgens toe slaan, want een legio kansen zal het wel niet krijgen. En de Antwerpse standardsituaties kunnen ook een wapen zijn. Onze conclusie: Antwerp zal twee keer top moeten zijn en dan nog wordt het een dubbeltje op zijn kant.

No Poll