Liverpool sleept Supercup in de wacht na boeiende strijd met Chelsea

14-08-2019 23:45 Laatste update: 23:52
1

De Europese Supercup is woensdagavond een prooi geworden voor Liverpool. The Reds trokken in de penaltyserie aan het langste eind, nadat 120 minuten voetbal en vier goals geen winnaar opleverden. Het duel in Istanbul was historisch, omdat met Stéphanie Happart voor het eerst een vrouwelijke scheidsrechter een mannenwedstrijd leidde.

Champions League-winnaar Liverpool en Europa League-winnaar Chelsea maakten er een levendig schouwspel van in Istanbul. De eerste helft was voor de Londenaren. De ploeg van trainer Frank Lampard, die afgelopen weekend nog met 4-0 verloor van Manchester United, zocht de aanval en kreeg goede kansen, onder meer via Pedro. Hij raakte de lat.

Na ruim een half uur spelen brak Olivier Giroud de ban. Hij schoot op aangeven van Christian Pulisic de 0-1 langs Liverpool-doelman Adrián, die de geblesseerde Allison Becker verving. Even later leek Chelsea de score uit te bouwen, maar Pulisic werd door Happart teruggefloten vanwege buitenspel.

In de rust besloot Liverpool-coach Jürgen Klopp in te grijpen. Hij bracht Roberto Firmino voor Alex Oxlade-Chamberlain en dat sorteerde meteen effect. Na drie minuten in de tweede helft gaf Firmino zijn ploeggenoot Sadio Mané een niet te missen kans: 1-1.

Nadien kwam Virgil van Dijk vervolgens héél dicht bij een doelpunt. De verdediger raakte in de rebound de paal en de lat, na een fenomenale touché van Kepa Arrizabalaga. In de slotfase werd nóg een Chelsea-doelpunt afgekeurd. Youngster Mason Mount, die goed inviel, stond buitenspel.

Net als de voorgaande negentig minuten, wist ook de verlenging in Istanbul te boeien. Met zijn tweede goal van de avond maakte Mané de 2-1, maar lang kon Liverpool niet van de eerste voorsprong van de avond genieten. Jorginho benutte een penalty, nadat Adrián door Happart werd bestraft voor licht contact met Chelsea-spits Tammy Abraham.

In de penaltyserie bleek Liverpool uiteindelijk het meest koel. Na rake penalty's van Firmino, Jorginho, Fabinho, Barkley, Origi, Mount, Alexander-Arnold, Emerson en Salah mist Abraham de tiende en beslissende strafschop.