'Belachelijk, waarom moeten vrouwen hetzelfde verdienen als mannen?'

'Belachelijk, waarom moeten vrouwen hetzelfde verdienen als mannen?'

13-08-2019 17:53
15

Frank de Boer is géén voorstander van gelijke betalingen voor mannen en vrouwen in de voetbalwereld. De trainer van Atlanta United reageert daarmee op het besluit van de KNVB om de gages van mannelijke en vrouwelijke Oranje-international gelijk te trekken.

In een groot interview met The Guardian maakt De Boer duidelijk dat hij het niet eens is met de KNVB-plannen, die voor 2023 gerealiseerd moeten worden. "Ik vind het belachelijk", reageert hij. "Als er naar de finale van het WK 500 miljoen mensen kijken, en naar de vrouwenfinale 100 miljoen, dan is dat een verschil. Het is niet hetzelfde. Natuurlijk moeten ze betaald krijgen wat ze verdienen en niet minder, gewoon wat ze echt verdienen."

De trainer van Atlanta United wijst op het verschil in populariteit tussen mannen- en vrouwenvoetbal en de bijbehorende reclame-opbrengsten. "Als het net zo populair is als de mannen, dan zullen ze het krijgen, want dan zullen de inkomsten en de advertenties ook daar naartoe gaan. Maar dat is niet zo, dus waarom moeten ze hetzelfde verdienen? Dat begrijp ik niet."

De Boer denkt dat het een reactie is op recente ontwikkelingen in de maatschappij. "Vrouwen werden onderbetaald, zeker in managementposities. Als je een manager in een bank bent, moet je hetzelfde verdienen als mannen, omdat dat verschil alleen mentaal is. Niet fysiek. Maar dat komt nu een beetje over naar de sportwereld, zoals tennis en voetbal. Maar dat is nog steeds anders."