Verheyen niet akkoord met Anderlecht-fans: Mbokani zit goed bij Antwerp

Verheyen niet akkoord met Anderlecht-fans: "Mbokani zit goed bij Antwerp"

09-08-2019 20:00
1

Anderlecht kan momenteel een scorende spits gebruiken, maar Dieumerci Mbokani zal het niet zijn. Hij tekende bij voor Antwerp en is de laatste weken in bloedvorm. Toch vindt Gert Verheyen niet dat Anderlecht een fout heeft gemaakt.

"Neen, hij zit bij Antwerp op zijn plaats", geeft Verheyen aan bij Het Nieuwsblad. "Tenzij je er als topclub mee kan leven dat jouw spits maar acht kilometer per match loopt."

Een werkbeest is Mbokani zeker niet, weet Verheyen. "Pas op, Mbokani telt evenveel sprints of runs aan hoge intensiteit als pakweg Okereke en Samatta. Alleen, de tijd dat hij wandelt en stilstaat ligt veel hoger. Tegen Waasland-Beveren was hij 87,5 procent van de tijd aan het wandelen of stilstaan, tegen Eupen 83,5 procent. Hij kijkt alles aan en beslist pas heel laat voor welke aanval hij moeite doet. De meeste spitsen bewegen vroeger maar hij niet."

Verheyen weet echter dat Mbokani dodelijk is voor doel. "In de zestien is hij er altijd, hè. Sterker nog: tegen Eupen is er een corner die achteruit wordt gelegd en waar wat geharrewar voor doel op volgt. Tussen het geven van die corner en de goal is Mbokani niet veranderd van plaats. Idem tegen Waasland-Beveren: een corner die voorbij iedereen gaat en weer wordt voorgegeven. Opnieuw scoort hij zonder van plaats te veranderen."

Topspits voor Antwerp
Het tor-instinct van Mbokani is moeilijk te evenaren. "Hij staat waar hij moet staan. Dat is instinct. En zoals hij ballen afschermt, dat is nog steeds uitstekend. Mbokani speelt met métier. Op ervaring. Trouwens, verdedigen doet hij amper maar hij plaatst zich altijd wel juist zodat er een tegenstander is afgeschermd. En dan rust hij uit. Ook daardoor is hij altijd scherp voor doel. Omdat hij nog fris zit."