Belgische clubs in de voorrondes van de Champions League: de reeks is om te huilen

Belgische clubs in de voorrondes van de Champions League: de reeks is om te huilen

06-08-2019 13:00 Laatste update: 15:30
16

Club Brugge wacht dinsdagavond de eerste grote afspraak van het seizoen. Club ambieert deelname aan de Champions League. Om tot de prestigieuze club van 32 ploegen te behoren, moet het eerste wel twee voorrondes zien te overleven. Gezien de staat van dienst van de Belgische voorgangers – inclusief zijzelf – wordt dat nog een hels karwei.

2010/11: RSC Anderlecht en KAA Gent
Resultaat: Geen groepsfase
Anderlecht en KAA Gent trappen in mineur af. Gent debuteert als vice-kampioen in de voorrondes van het miljoenenbal en blijkt in de derde kwalificatieronde duidelijk een maat te klein voor… Dynamo Kiev. Na een 3-0 in Oekraïne wordt thuis ook de return verloren: 1-3.

Landskampioen Anderlecht bereikt via de kampioenenroute wel de Play-Offs wanneer The New Saints FC uit Wales geen obstakel blijkt: 6-1 over twee duels. Het daaropvolgende tweeluik tegen het Servische Partizan Belgardo zal de boeken ingaan als de match van hét penaltytrauma. Na tweemaal een 2-2 eindstand moeten strafschoppen de beslissing brengen. Matias Suarez, Lucas Biglia en Mbark Boussoufa missen vanaf de stip, die er dramatisch bij ligt. Geen groepsfase, een ongekende dreun voor paars-wit.

ANDERLECHT - PARTIZAN 2 2 Penalties HD from Liga Šampiona on Vimeo.

2011/12: Racing Genk en Standard
Resultaat: Groepsfase voor Genk
Het jaar daarop geraakt Racing Genk wel langs Partizan. Genk boekt dankzij Marvin Ogunjimi in extremis een belangrijke 2-1 thuiszege, waarna de Limburgers in Belgrado genoeg hebben aan benutte strafschop van Jelle Vossen om door te stoten: 1-1. Maccabi Haifa, de kampioen van Israel, is de laatste horde richting jackpot. Het wordt een thriller (3-3 on agg.). Net als bij Anderlecht draait het na 210 minuten uit op een penaltyreeks. Laszlo Köteles ontpopt zich voor de eigen aanhang tot grote held door twee Israëlische inzetten te keren: 4-1.

Voor vice-kampioen Standard duurt het avontuur slechts twee matchen. De Rouches verslikken zich teleurstellend in FC Zürich. Na een 1-1 op Sclessin gaat Standard met 2-1 onderuit in Zwitserland.

2012/13: Anderlecht en Club Brugge
Resultaat: Groepsfase voor Anderlecht
Twee jaar na het debacle tegen Partizan neemt Anderlecht revanche. Anderlecht verpulvert het Litouwse Ekranas met 11-0, waarna het tegen het Cypriotische AEL Limassol moét gebeuren. Door een onnodig verlies in Cyprus volgt er op 28 augustus 2012 een bloedstollend spannende avond. Anderlecht mist een resem kansen en een nieuw echec dreigt. Pas in minuut 81 breekt Dieumerci Mbokani de ban. Het Astridpark ontploft. Invaller Oleksandr Iakovenko schiet Anderlecht een minuut voor tijd in veilige haven.

Voor het derde jaar op rij lukt het de nummer twee van de Jupiler Pro League niet om de voorlaatste voorronde te overleven. Club Brugge kan de Champions League-droom opbergen na een pijnlijk 2-3 verlies tegen FC Kopenhagen.

2013/14: Zulte Waregem
Resultaat: Geen groepsfase
De Belgische clubs zijn dermate gestegen op de UEFA-ranking dat Anderlecht als titelhouder rechtstreeks het hoofdtoernooi instroomt. Grote verrassing Zulte Waregem mag zich proberen bij de Brusselaars te voegen. Zulte Waregem wordt echter tweemaal overklast door het Nederlandse PSV: 2-0 en 0-3 zijn de duidelijke cijfers.

2014/15: Standard
Resultaat: Geen groepsfase
Voor de Champions League-campagne van 2014/15 heeft Standard de verantwoordelijkheid om de Belgische eer hoog te houden in het kwalificatietraject. Eindelijk lukt het een vice-kampioen om ten minste de derde voorronde te overleven. Standard blijft tegen Panathinaikos op eigen veld steken op een doelpuntloos gelijkspel, maar stapt in Athene dankzij Yannis Mbombo en Paul-José Mpoku als winnaar van het veld: 1-2. Standard kan vervolgens geen vuist maken tegen Zenit Sint-Petersburg: 0-4 over twee matchen.

2015/16: Club Brugge
Resultaat: Geen groepsfase
Net als Standard trekt ook Club Brugge aan het langste eind tegen Panathinaikos. Door een 2-1 verliesbeurt tegen tien man is hier evenmin sprake van een geweldige uitgangspositie. Gelukkig zet Blauw-Zwart de scheve situatie een week later recht in Jan Breydel: 3-0. Dion Cools, Victor Vázquez en Obbi Oulare doen na rust de netten trillen. Helaas heeft Club Brugge de pech dat het voor de Play-Offs gekoppeld wordt aan het grote Manchester United. Wat volgt zijn logische krachtsverhoudingen. In Manchester wordt het 3-1, in Brugge zelfs 0-4. Als troost mag Club naar de groepsfase van de Europa League.

2016/17: Anderlecht
Resultaat: Geen groepsfase
Na drie jaar is het nog eens de beurt aan Anderlecht om zich te tonen. Het kan al gerenommeerde clubs als Ajax en AS Monaco treffen, maar loot met CL-debutant FK Rostov uit Rusland op papier een haalbare kaart. Met een 2-2 in Rostov wordt dat gevoel bevestigd. Voor de return is er veel vertrouwen. Desondanks gaat het faliekant mis. De heren Noboa en Azmoun krijgen het Constant Vanden Stockstadion stil.

2017/18: Club Brugge
Resultaat: Geen groepsfase
Ook in 2017 is het een ploeg zonder enige Champions League-ervaring die onze kandidaat de weg versperd. De naam: Istanbul Basaksehir. Club Brugge kent thuis een droomstart door na een kwartier met 2-0 te leiden, maar komt vervolgens met 2-3 achter. Dankzij een tweede treffer van Stefano Denswil mag Club toch nog hoop koesteren voor de return. Op Turkse bodem geven de mannen van Ivan Leko echter niet thuis: 2-0.

2018/19: Standard
Resultaat: Geen groepsfase
Voor de derde keer in het huidige decennium mag Standard een gooi doen naar de vele miljoenen. Het mag geen verrassing zijn dat de missie faalt. Standard stelt de executie uit door zich thuis in minuut 94 terug te knokken tot 2-2. In Amsterdam werkt Ajax met een overtuigende 3-0 verder aan de basis voor een onvergetelijke campagne, die pas in blessuretijd van de halve finales stopt.

De cijfers
Het rapport van onze ploegen is dramatisch. In twaalf pogingen werd er slechts in twee gevallen via deze route de groepsfase gehaald. Een score van 16,6 procent. De laatste succesvolle poging dateert al van 2012. Het aantal keer dat onze vice-kampioenen twee voorrondes overleefde: nul. Zorgwekkende cijfers voor Club Brugge, dat zelf ook meermaals faalde. Hoopgevend is het feit dat het er beter dan ooit voor lijkt te staan, getuige ook de stunttransfer van Simon Mignolet. Bovendien is Dynamo Kiev geen tegenstander om met angst en beven tegenmoet te treden. Dat geldt ook voor FC Basel en LASK Linz, de mogelijke opponenten in de Play-Offs. Kortom: er liggen voor Club Brugge kansen om een einde te maken aan de slechte reeks.