VP Lessen, Speeldag 2: Enorme kloof in JPL, niemand begrijpt nog hands

VP Lessen, Speeldag 2: Enorme kloof in JPL, niemand begrijpt nog hands

05-08-2019 12:00 Laatste update: 07-08-2019 10:10
5

Na iedere speeldag in de Jupiler Pro League geeft VoetbalPrimeur.be aan welke lessen we kunnen trekken uit de speeldag. Deze week zagen we onder meer dat hands een enorm discussiepunt blijft.

Wie begrijpt hands nog?
Het was ongetwijfeld één van de meest opvallende fases tijdens Antwerp - Waasland-Beveren. Antwerp kreeg een penalty na handspel van verdediger Vukotic. Die kreeg de bal snoeihard tegen zijn hoofd en maakte daarna onvrijwillig hands. De VAR riep Alexandre Boucaut naar het scherm, maar hij bleef bij zijn beslissing.

Nochtans is die regel veranderd: als de bal komt van het lichaam van de speler geldt hands niet meer. Boucaut had dat mogen weten. Ook de penalty voor Charleroi tegen KV Kortrijk was aan de dubieuze kant. Olivier Deschacht kreeg ook een penalty tegen na hands, maar de VAR kon dat verdict wel nog omkeren.

Bryan Heynen kreeg dan weer géén penalty tegen bij een fase tegen KV Mechelen. Daar waren de handen wél weg van het lichaam. Het mag duidelijk zijn: zelfs met de VAR kunnen er nog veel discussies bestaan over deze regel.

Competitie op twee snelheden
6-0 voor Club Brugge, 6-1 voor KAA Gent, 4-0 voor Standard en 4-1 voor Antwerp. De kloof tussen groot en klein is wel erg ruim dit seizoen. Daarin spelen natuurlijk verschillende factoren. Zo wachten de kleine clubs op de koopjes van eind augustus, terwijl de topclubs liever nog voor de competitie hun schaapjes op het droge hebben.

Bovendien is er maar één zakker meer in de Jupiler Pro League, waardoor het risico op degradatie relatief klein is. De kleinere clubs wachten dus nog meer af en experimenteren erop los in de eerste wedstrijden. Dat zorgt natuurlijk voor hoge scores. Marc Brys is het bij STVV in ieder geval beu. Hij smeekt om versterking bij het bestuur. Ook Eupen kan na tien tegengoals in twee wedstrijden wel nog wat aanwinsten gebruiken.

Geef Anderlecht wat tijd
Anderlecht heeft nog niet kunnen winnen in deze competitie, terwijl KV Oostende en Moeskroen op papier geen moeilijke tegenstanders zijn. De resultaten blijven voorlopig dus uit, maar Vincent Kompany is wel bezig aan een interessant project.

Misschien is er wel niet veel nodig om dit Anderlecht bij de Belgische top te krijgen. Kompany zelf staat er in ieder geval al als leider van de verdediging en zit dicht bij zijn topniveau. Een nummer zes en een spits zijn wel broodnodig. Een echte spits (Roofe?) had De Medina geen kans meer gegeven op die kans voor Pieter Gerkens. Een eerste zege kan veel verschil maken voor het piepjonge Anderlecht.