Het profiel van Roofe: Kompany haalt de voor hem ideale spits naar Anderlecht

Het profiel van Roofe: Kompany haalt de voor hem ideale spits naar Anderlecht

04-08-2019 10:30 Laatste update: 22:30
35

Naast het vinden van een nieuwe 'nummer 10' had de komst van een spits de hoogste prioriteit bij Anderlecht. Landry Dimata ligt in de lappenmand, terwijl Ivan Santini, Isaac Kiese Thelin alsook andere opties en voorgangers te lichten zijn bevonden. Dit weekend moet er een einde komen aan de zoektocht. Kemar Roofe van Leeds United staat op het punt zijn medische testen af te leggen in Brussel. Tijd om nader kennis te maken.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Elland Road was bouncing tonight 🙌🏾🔥⚽🖤 #LUFC #MOT

Een bericht gedeeld door Kemar Roofe (@roofe) op

De start
Roofe is in de mondiale voetbalwereld geen klinkende naam, maar in geboorteland Engeland heeft de man met Jamaicaanse roots al serieus aan de weg getimmerd. Het avontuur begint bij de jeugd van West Bromwich Albion, waar hij in 2009 met tien andere jonge talenten mag aansluiten in de academie. Roofe is achttien jaar als hij wordt uitgeleend. West Brom stuurt hem naar… IJsland. Na amper twee optredens voor Víkingur Reykjavík keert Roofe terug. WBA ziet wel wat in de getalenteerde aanvaller, want in januari ondertekent hij zijn eerste profcontract.

Worstelen
De overstap van de jeugd naar de profs is loodzwaar, helemaal aan de overkant van Het Kanaal. Het is voor profclubs dan ook zeer gebruikelijk om jonge spelers ervaring op te laten doen in de lagere divisies. Zo mag Roofe het eind 2012 het een maand proberen bij vierdeklasser Northampton Town. Na zes duels en nul treffers wordt zijn uitleenbeurt niet verlengd. In 2013/14 zijn verhuurperiodes bij vierdeklasser Cheltenham Town (9 duels, 1 goal) en derdeklasser Colchester United (3 duels, 0 goals) evenmin een succes.

Wanneer Roofe niet elders wordt gesteld, speelt hij zijn wedstrijden in het tweede elftal van WBA. Hoewel hij het over de hele lijn genomen goed doet bij de beloften (78 duels, 24 goals) krijgt hij geen enkele kans in de A-kern. Het frustreert de ambitieuze Roofe, die voelt dat zijn ontwikkeling tussen de leeftijdsgenoten stagneert. "Er was geen beloning, geen reactie. Ik denk niet dat de coaches de matchen van de U21 serieus namen", blikt Roofe in 2016 terug op die moeilijke periode. Net als veel Engelse talenten volgt die beslissende stap naar de hoofdmacht niet. Gelukkig voor Roofe biedt een oude bekende een uitweg voor zijn uitzichtloze situatie.

Ommekeer
Michael Appleton, een voormalig jeugdcoach van Roofe, staat aan het roer bij vierdeklasser Oxford United en haalt zijn ex-pupil in februari 2015 op huurbasis binnen. Hoewel Roofe in zijn eerste vijf wedstrijden droog blijft staan, behoudt Appleton het vertrouwen. De samenwerking wordt tot einde van het seizoen verlengd. Het geloof betaalt zich uit. Roofe doet in de resterende maanden van de League Two zes keer de netten trillen. Oxford is om en legt hem voor drie seizoenen vast. Roofe is opgelucht dat hij van West Bromwich is verlost. "Ik was niet rouwig om mijn vertrek. Ik was enthousiast mijn carrière te starten en elke week te spelen", zegt Roofe een jaar na zijn afscheid.

Lot uit de loterij
Met de definitieve transfer naar Oxford United winnen beide partijen de jackpot. In zijn eerste volledige seizoen als prof bloeit Roofe helemaal open. Doelpunten aan de lopende band en een wereldgoal tegen Brentford brengen hem onder de aandacht.

10 januari 2016 is echter de dag dat Roofe zich helemaal 'in the picture' speelt. Met twee goals vervult hij een glansrol tijdens de bekerstunt tegen toenmalig Premier League-ploeg Swansea City (3-2). Scouts vinden steeds vaker de weg naar Kassam Stadium. De talentenontdekkers zien dat het droomseizoen van zowel Oxford als Roofe nog niet voorbij is. De publiekslieveling zorgt er met 17 treffers en tien assists voor dat Oxford als vice-kampioen promotie naar de League One afdwingt.

Roofe, die verkozen wordt tot beste speler van de League Two, maakt die stap niet mee. Hij slaat namelijk een klasse over. Leeds United gaat dankzij een bod van 3,5 miljoen euro met Roofe aan de haal. De nieuwe Anderlecht-spits is daarmee nog altijd de duurste uitgaande transfer in het 126-jarige bestaan van de Yellows.

Leeds
Eenmaal bij Leeds heeft Roofe een aanpassingsperiode nodig in The Championship. Het debuutseizoen in dienst van Leeds is met vier doelpunten in 49 partijen een leerjaar. In de twee jaargangen die volgen kroont de Jamaicaan zich met respectievelijk 14 en 15 goals tot topschutter van de club. Daarbij moet gezegd worden dat Roofe aanvankelijk, net als het grootste deel van loopbaan, voornamelijk als flankspeler of schaduwspits wordt gebruikt. Voetbalprofessor Marcelo Bielsa is de eerste oefenmeester die hem uitsluitend als spits inzet. Getuige de 15 goals is die omscholing een succes. Omdat de voetbalvisie van de Argentijn Bielsa niet zo ver afwijkt van die van Guardiola, komen Vincent Kompany en co. uit bij Roofe.

Harde werker en familieman
Qua karakter haalt paars-wit een harde werker en positieve persoonlijkheid in huis. Terwijl hij in Oxford bezig is met zijn doorbraak, probeert hij vanaf 2013 samen met broer Alex het kledinglabel Custom Rare op te bouwen. Een eigen bedrijf opgericht in een slaapkamer van hun ouderlijk huis in geboorteplaats Walsall. Alex is het creatieve brein en drijvende kracht achter de lijn. Kemar zelf is echter zeer betrokken bij het volledige proces.

Anno 2019 is de collectie gegroeid en draait Custom Rare, inclusief website, op volle toeren. Eenmaal bij Leeds doet Roofe een stap terug om zich volledig op het voetbal te focussen. Hij fungeert nog wel als uithangbord van merk. En in de kleedkamer werft hij onder ploegmaats nieuwe klanten.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

In my feelings 😁📸

Een bericht gedeeld door Kemar Roofe (@roofe) op

Mode en voetbal zijn de passies van Roofe. Zijn gezin de grote liefde(s), zo toont zijn Instagram aan. Begin juni van dit kalenderjaar gaat hij in het bijzijn van dochters Alarnie (5) en Luna (9 maanden) op de knieën voor Lora, de moeder van zijn kinderen. Een beeltenis van Alarnie heeft hij zelfs op zijn rechterbovenarm laten tatoeëren. Het zegt veel over hem. Laurens De Bock (ex-Club Brugge) kent Roofe van hun gezamenlijke tijd bij Leeds en is enkel lovend over zijn aanstaand ex-ploegmaat. "Naast een superprof is hij trouwens ook een sympathieke en aangename kerel", klinkt het zaterdag in de media.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

It was all a dream....💍

Een bericht gedeeld door Kemar Roofe (@roofe) op

Type Agüero
Vincent Kompany werkte bij Manchester City jarenlang samen met Pep Guardiola en heeft de Spanjaard als zijn grote voorbeeld. 'Vince the Prince' gaat dan ook de uitdaging aan om de voetbalvisie van Guardiola te implementeren bij Anderlecht. Dat systeem vraagt om een zeer specifieke spits: een type als Sergio Agüero. Een beweeglijke spits met diepgang, die betrokken kan worden in het spel, druk zet op defensie en ook nog eens over scorend vermogen beschikt. Een flink eisenpakket, wat de zoektocht er niet makkelijk op maakte. De Bock omschrijft Roofe als een type-Aguero en hij voldoet inderdaad aan de belangrijkste voorwaarden van Kompany.

Zo is Roofe altijd in beweging. In Engeland wordt hij vanwege zijn uithoudingsvermogen omschreven als Duracell-konijn. Defensief zet hij vroeg druk op de tegenstander. Bij balbezit kan hij als prima aanspeelpunt fungeren, bevestigt ook De Bock. Fysiek is hij immers hard geworden in de Engelse school. Dankzij zijn snelheid is hij eveneens gevaarlijk in de diepte. Voor de goal weet hij dan weer goed positie te kiezen. Dankzij die kwaliteit is hij ondanks zijn 1m78 – een klein nadeel – regelmatig trefzeker met het hoofd. Een specialiteit van het huis: zijn afstandsschot.

Conclusie
Roofe (26) is een relatieve laatbloeier die met hard werken stap voor stap is opgeklommen naar de top, waarbij hij landgenoot Jamie Vardy als zijn grote voorbeeld nam. Aan werklust in alle opzichten geen gebrek. Kijkende naar zijn profiel als speler krijgt Kompany het type aanvaller dat hij voor ogen had. Voordeel is dat Roofe dankzij zijn seizoen onder Marcelo Bielsa ervaring heeft met het beoogde voetbal van Kompany. Niet onbelangrijk, in een lastige competitie als The Championship heeft hij bewezen geen eendagsvlieg te zijn. Als hij het niveau van bij Leeds United haalt, maakt hij Anderlecht zeker sterker.