Stijnen werpt blik op tactiek Kompany: Ik zou het graag gedaan hebben

Stijnen werpt blik op tactiek Kompany: "Ik zou het graag gedaan hebben"

01-08-2019 09:15
15

Het Patro Maasmechelen van Stijn Stijnen kreeg woensdag Anderlecht over de vloer. Patro was gastheer voor een oefenpartij tegen Fortuna Düsseldorf, met Stijnen als aandachtige toeschouwer.

Kompany wil opnieuw voetbal van achteruit ziet, en dat begint met de doelman. "De keeper wordt in de opbouw betrokken. Dat houdt risico's in en dan moet de keeper dat beheersen", vertelt Stijnen bij Sporza. "Vince heeft genoeg ervaring om te weten welke doelman en spelers hij moet zetten. Je kunt niet verwachten dat iedereen dat systeem op 1, 2, 3 onder de knie heeft. Dat moet tijd krijgen. Maar met de status van Vince is tijd geen probleem."

Stijnen weet niet of een keeper kan leren uitvoetballen. "Als je het beheerst, is het lekker. Je kunt dat bijschaven, maar op dat niveau moet je dat onderdeel beheersen. Anderlecht moet goed voetbal brengen en winnen. Het is niet van: we zullen dit hier even leren. Die evolutie van meevoetballende keepers is er gekomen toen de terugspeelbal werd afgeschaft. Het gaat ook alsmaar sneller. Hoe hoger het niveau, hoe beter de keeper moet voetballen."

Stijnen betwijfelt of hij had uitgeblonken in zo'n systeem. "Persoonlijk zijn die risico's van achteruit te vermijden voor mij, want je hebt alleen maar te verliezen. Maar ik zou het wel graag gedaan hebben. Je gaat voor aanvallend en goed voetbal en daar is iedereen voor."