Recordzomer: Belgische topclubs ontvangen grove bedragen en smijten zelf met geld

Recordzomer: Belgische topclubs ontvangen grove bedragen en smijten zelf met geld

31-07-2019 13:25
10

U heeft het ongetwijfeld ook al gemerkt: de inkomsten en uitgaven van de Belgische clubs in deze transferperiode zijn gevoelig gestegen. Waar de Jupiler Pro League qua transferprijzen wat achterop hinkte ten opzichte van de rest van Europa, lijkt deze zomer een inhaalbeweging ingezet te zijn. Overzicht van een recordzomer.

De tijd dat de Belgische clubs elke euro twee keer moesten omdraaien, lijkt voorbij. Vooral de zogenaamde Grote Vijf (RSC Anderlecht, Club Brugge, KRC Genk, KA Gent en Standard Luik) hebben de voorbije weken flink geïnvesteerd. Tijdens deze mercato gaf de G5 al 84,2 miljoen euro uit aan nieuwkomers, becijferde Het Laatste Nieuws. En dat met nog een maand te gaan ... Als daar nog 2,1 miljoen bijkomt, sneuvelt het record van de gehele zomermercato in 2018. Dat zal er in augustus dus hoe dan ook van komen.

Opvallende vaststelling is dat alle topclubs meegaan in die tendens. Genk gaf, mede dankzij de prijzenpot van de Champions League, zo'n 22 miljoen uit. Standard Luik gaat zelfs nog hoger (28,1 miljoen), al zit de recordtransfer van Zinho Vanheusden, die voor twaalf miljoen van Internazionale overkwam, daar voor veel tussen. Ook Anderlecht (14 miljoen) en Club Brugge (13,4 miljoen) sparen de centen niet. Bij Gent houdt men de vinger wat meer op de knip, al betaalde het voor verdediger Michael Ngadeu zonder verpinken 4,5 miljoen.

Hogere prijzen
Geld uitgeven, allemaal mooi en wel, maar er moet ook wat binnenkomen natuurlijk. Aan inkomende zijde zien we dezelfde tendens: nooit eerder boerde de G5 beter dan deze zomer. In totaal puurden 134,8 miljoen euro uit uitgaande transfers, een ruime verbetering van het vorige record. Leandro Trossard, Ruslan Malinovskyi, Moussa Djénépo, Razvan Marin, Wesley Moraes ... De lijst aan dure vertrekkers is bijzonder lang. De komende maand kunnen daar bovendien nog wat namen bijkomen.