Van der Elst niet onder indruk van Anderlecht-filosofie: Op randje van arrogant

Van der Elst niet onder indruk van Anderlecht-filosofie: "Op randje van arrogant"

29-07-2019 23:10 Laatste update: 23:39
25

Vincent Kompany had zich zijn terugkeer bij RSC Anderlecht hoogstwaarschijnlijk anders voorgesteld. Thuis tegen KV Oostende gingen zijn manschappen meteen met 1-2 onderuit. Die nederlaag zorgt al na speeldag één over twijfels over de aanpak.

Dat Kompany het systeem-Guardiola wil implementeren om Anderlecht weer naar de top te leiden, is al lang geen geheim meer. Tegen KV Oostende waren de intenties meteen zichtbaar. "Dat is overduidelijk", beaamt Gert Verheyen in Extra Time. "Iedereen ziet dat, omdat het zo extreem is. Vooral dan het uitvoetballen en het balbezit, de bal niet zomaar wegtrappen. Dat is tot in het extreme, maar dat houdt risico's in."

"Dat begint niet bij de doelman, maar hij wordt wel erg vaak gesolliciteerd. Hij moet daaraan deelnemen. Of dat altijd goed gaat aflopen met Didillon ... Dat weet ik niet", is Verheyen duidelijk. "Dat is voor een keeper niet zo lekker. Dan komt het puur op techniek aan. Uiteindelijk kruipt zoiets ook in het hoofd, waardoor dat op termijn moeilijker wordt. Ofwel wordt hij beter, ofwel wordt het zo moeilijk dat het niet meer houdbaar is."

Wesley Sonck mengt zich graag in de debaten. "De beste keeper die ze hebben voor dit systeem is hun derde keeper. Dat is Frank Boeckx", beweert de oud-Rode Duivel. "Twee jaar geleden werd Anderlecht kampioen met Frank in de goal. Als er een iemand is die goed op een bal kan trappen, is hij het. Daar zijn we het toch allemaal over eens?"

Arrogantie
Ook Francky Van der Elst, zondag in het winnende kamp als T2 van Oostende, uit zijn twijfels. "Toen ik de oefenmatch van Anderlecht tegen Hamburg had gezien, zei ik tegen onze coach: "Ik vind het soms een beetje overmoedig, op het randje af van het arrogante". Dat heb ik hem echt gezegd. Toen was het ook vanuit stand voetballen, tegenstander laten komen ... De enige die de mensen op het middenveld vond gisteren, was Kompany", analyseert Van der Elst.