Scheidsrechters leggen het aan de clubs uit, vijf 'nieuwe' spelregels

Scheidsrechters leggen het aan de clubs uit, vijf 'nieuwe' spelregels

Gepubliceerd: dinsdag 23 juli 2019 om 21:35di 23-07-2019 om 21:35

We willen nu al een weddenschap met u aangaan. Ook in het seizoen 2019 – 2020 zal er al dan niet terecht geklaagd worden over de arbitrage in de Jupiler Pro League. Het Referee Department nam alvast haar voorzorgen en legde dinsdag de clubs vijf 'nieuwe' spelregels voor om zich aan te houden. Het Nieuwsblad kon er beslag op leggen.

1. Strenger optreden tegen protest
Wanneer spelers scheidsrechters fysiek of verbaal aanvallen, mogen ze zich veel sneller aan een gele kaart verwachten. Ook de mensen op de bank, de trainers, de spelers en de officials kunnen het boekje ingaan met geel én/of rood. Opvallend, is het niet duidelijk wie de dader was, dan gaat de kaart naar de trainer.

2. Sneller wisselen
Spelers mogen geen tijd meer winnen bij wissels. Wordt een speler vervangen, dan moet hij de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn het veld verlaten.

3. Duidelijkheid over hands
Wanneer iemand van de aanvallende ploeg de bal met de hand raakt, is het altijd hands. Het maakt niet uit of het bewust of onbewust was.

Een speler van de verdedigende ploeg kan enkel hands tegen krijgen als hij bewust met zijn hand naar de bal gaat. Of wanneer zijn arm of hand een onnatuurlijk beweging maakt. Of hij de bal met de hand/arm raakt als deze boven schouderhoogte is.

Het is geen hands als de verdediger zijn handen en armen tegen het lichaam heeft. Wordt de steunarm geraakt bij een tackle is het geen handspel. Krijgt een verdediger een bal per ongeluk bij het wegwerken de bal tegen zijn hand, dan wordt er niet gefloten.

4. Voet op de lijn bij penalty
Keepers moeten met minstens één voet de lijn raken op het moment dat een strafschopnemer schiet. Te vroeg vertrekken? Dan kost je dat als doelman geel. De VAR kan ingrijpen als de doelman te snel vertrekt.

5. Bezoekje van de ref
Clubs zullen dit jaar als er geen wedstrijddagen zijn het bezoek krijgen van de refs. Beide partijen kunnen zo proberen om een betere band te krijgen.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws