Belgische ploegen kunnen voortaan feedback geven én krijgen over de arbitrage

Belgische ploegen kunnen voortaan feedback geven én krijgen over de arbitrage

23-07-2019 19:19
8

De Belgische profclubs kunnen vanaf volgend seizoen elke speeldag feedback geen over de prestaties van het scheidsrechterteam. Het Referee Department van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) verbindt zich ertoe om zeven dagen later te antwoorden op eventuele vragen.

"Om de sterktes en zwaktes van onze scheidsrechters te kunnen inschatten, vragen we de clubs om wekelijks de prestaties van de refs te beoordelen en die door te sturen. Die input is van onschatbare waarde en speelt ook een rol in de algemene evaluatie van de scheidsrechters", vertelde Stephanie Forde, operationeel manager van de KBVB, volgens Het Laatste Nieuws.

De KBVB stelde een checklist op, waarop onder meer wordt gevraagd naar de manier waarop de ref de match in handen nam, over zijn persoonlijkheid, naar disciplinaire beslissingen, de manier waarop hij met de spelers omging, maar ook naar zijn fysieke paraatheid. Ook zijn prestaties bij sleutelmomenten of de manier waarop hij gebruik maakte van de VAR, kan door de clubs voortaan beoordeeld worden. Niet alleen de hoofdscheidsrechters, maar ook de assistenten moeten geëvalueerd worden op hun match.