Prognose 19/20: KAA Gent onder druk, grote twijfels voor de start

Prognose 19/20: KAA Gent onder druk, grote twijfels voor de start

Gepubliceerd: dinsdag 23 juli 2019 om 16:00di 23-07-2019 om 16:00

Het wachten is voorbij. Vrijdag start de 117e editie van de hoogste Belgische voetbalafdeling. Wie volgt Racing Genk op als kampioen van de Jupiler Pro League? VoetbalPrimeur.be neemt de top-6 van vorig seizoen door en waagt zich aan een prognose. Deel 2: KAA Gent.

KAA Gent schaarde zich met de grootst mogelijke moeite in de top-6. Eenmaal in Play-Off 1, begon het met 1 op 21 rampzalig. De 9 op 9 die daarop hielp Gent enkel nog voorbij het Anderlecht in crisis. Er was één match die het hele seizoen kon redden: de bekerfinale. Gent liet zich echter verschalken door tweedeklasser KV Mechelen. Geen trofee, geen Europees ticket. Via de groene tafel mag het alsnog Europa in. Maar het moét veel beter bij De Gantoise.

Coach
Jess Thorup zit zondag tegen Charleroi op de Gentse bank. Dat was geen vanzelfsprekendheid, want de 49-jarige Deen stond na amper een half jaar al onder enorme druk. De beroerde prestaties in de Play-Offs en met name de pijnlijke nederlaag tegen Mechelen brachten zijn positie serieus aan het wankelen. Het positieve eindschot hield hem in het zadel, waarna sterke mannen Michel Louwagie en Ivan De Witte het vertrouwen uitspraken in de opvolger van Yves Vanderhaeghe.

Thorup krijgt extra tijd om zijn visie te implementeren en het team meer naar zijn hand te zetten. Veel krediet heeft hij echter niet. Thorup kan zich geen slechte seizoensstart veroorloven of grote kans dat hij snel op de keien vliegt. Door uit te spreken voor de top-3 te gaan en de beker te willen winnen is Thurop zelf ambitieus. Het is zeer de vraag of hij die ambities waar kan maken.

Inkomende transfers
Het bestuur van KAA Gent besefte gelukkig dat het zelf ook in de spiegel moest kijken. Met name de zomermercato was niet goed geweest, waardoor er in de winter herstelwerkzaamheden moesten worden verricht. De Witte en Louwagie kregen veel kritiek te verwerken, zetten hun tijdperk voort. Wel in de wetenschap dat opnieuw falen geen optie is.

Dat het Gent menens is, bleek wel uit het feit dat het transferrecord is verbroken om de komst van Michael Ngadeu (28) te realiseren. De Buffalo’s hadden 4,5 miljoen euro over voor de Kameroense centrumverdediger van Slavia Praag (Tsj). Straf is ook de komst van Mikael Lustig (32). De 75-voudig Zweeds international kwam gratis over van het Schotse Celtic, waarmee hij acht achtervolgende titels veroverde. Samen met Ngadeu moet hij een pak ervaring toevoegen aan de groep. Dat geldt eveneens voor Laurent Depoitre (30), die terugkeert op het oude nest.

Jan Van den Bergh (24, Beerschot-Wilrijk), Milad Mohammadi (25, Akhmat Grozny) en Reuben Yem (21, AS Trencin) kwamen net als Depoitre en Lustig transfervrij binnen. Opvallend: 6 van de 8 nieuwelingen zijn verdedigers. Naast Depoitre vormt de talentvolle Fransman Elisha Owusu (21) de uitzondering. Owusu is een defensieve middenvelder. Hij werd voor 1 miljoen euro gekocht van Olympique Lyon (Fra).

Uitgaande transfers
Op het moment van schrijven telt de kern liefst 39(!) selectiespelers. In principe moeten Yannick Thoelen, Deiver Machado, Arnaud Souquet, Tesfaldet Tekie, Lucas Schoofs, Franko Andrijasevic, Philip Azango, Ahmed Mostafa, Stallone Limbombe en Elton Kabangu nog allemaal weg.

In de tussentijd wist Gent al wel een oplossing te vinden voor overbodige jongelingen als Aboubakary Koita (Waasland-Beveren) en Siebe Horemans (Excelsior, Ned). Renato Neto werd tot zijn teleurstelling bedankt voor bewezen diensten. Neto vond al snel onderdak bij KV Oostende.

Birger Verstraete is voorlopig de enige basispion die is vertrokken. Verstraete werd een mooie transfer naar de Duitse eersteklasser 1. FC Koln gegund. De club hield er een goede som aan over: 3,5 miljoen euro. Win-win. Dylan Bronn maakt naar verwachting ook nog een miljoenentransfer. In de persoon van Ngadeu is er al geanticipeerd op een vertrek van de Tunesiër.

De verwachte basiself
KAA Gent is zeker nog niet klaar op de transfermarkt. Zo is de kans groot dat Dylan Bronn vertrekt. Vooralsnog is dit de vermoedelijke basiself, met daarin plaats voor drie nieuwe gezichten.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na een minder seizoen hoopt Gent op betere resultaten. Deze ploeg kan de opstelling worden voor dit seizoen! #kaagent #gent #jpl

A post shared by VoetbalPrimeur.be (@voetbalprimeur.be) on

Naar wie uit te kijken?
Wat betreft de zomerversterkingen zijn wij vooral benieuwd naar de prestaties van topaankoop Ngadeu en de beloftevolle Owusu. Laatstgenoemde is fysiek sterk, heeft een groot loopvermogen alsook leiderscapaciteiten. Owusu was in de academie van Lyon steevast kapitein. Verder is het voor Gent te hopen dat Giorgi Chakvetadze een heel seizoen lang zijn klasseflitsen kan tonen. En zet Jonathan David de stap richting 15 à 20 goals?

Prognose: 5e plaats
Na een mislukt seizoen staat de druk op de ketel bij bestuur, coach en spelers. Het tweeluik met het Roemeense Viitorul kan de toon zetten, in positief én negatief opzicht. Thorup zit bijna een jaar op post en kan stilaan goed beoordeeld worden.

Het duo Louwagie/De Witte moeten hopen dat Thorup en de hernieuwde kern slaagt, anders komt Gent in een vicieuze cirkel terecht.  Wij hebben echter onze twijfels bij het gevoerde beleid van de voorbije jaren. Garantie op succes zien wij niet, daarom plaats 5 voor Gent.

Poll

Op welke plaats eindigt KAA Gent?

(824 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws