In de aanval: Borussia Dortmund aast met Witsel en Hazard op revanche

In de aanval: Borussia Dortmund aast met Witsel en Hazard op revanche

18-07-2019 12:40
1

In Duitsland is het komend seizoen weer Bayern München tegen de rest. Der Rekordmeister kroonde zich in mei voor de 7e keer(!) op rij tot kampioen van de Bundesliga. Borussia Dortmund hoopt een einde te maken aan deze hegemonie. Met twee Rode Duivels en 100 miljoen euro aan aankopen gaat Dortmund volop de strijd aan.

Dortmund had de kans om voor het eerst sinds 2012 weer de beste van het land te zijn. Die Schwarzgelben gingen immers lang aan de leiding. Dat was vooral te danken aan de droomstart onder Lucien Favre. Na 15 matchen was Dortmund nog altijd ongeslagen, met halverwege een voorsprong van zes punten op Bayern tot gevolg.

Het verschil groeide op speeldag 20 naar zeven punten, maar na speeldag 24 was de marge door een 5 op 12 volledig weg. Toch reisde Dortmund voor speelronde 28 met een voordeel van twee punten af naar München. In de kraker liet de koploper het volledig afweten. Dortmund werd in het holst van de leeuw op een kansloze 5-0 nederlaag getrakteerd.

Gouden kans
Drie duels voor het einde kreeg Dortmund een gouden kans om de koppositie kort voor de finish terug te veroveren. Bayern speelde met 1-1 gelijk bij degradant 1. FC Nürnberg. Dortmund kon maximaal profiteren, maar twee rode kaarten leidden een 2-4 nederlaag tegen aartsrivaal Schalke 04 in. Weg titel. Helemaal toen de speeldag daarop een 2-0 voorsprong tegen Werder Bremen werd verspeeld (2-2). 2019/20 staat daarom in het teken van revanche.

100 miljoen
Om de boodschap duidelijk te maken trok BVB flink de portemonnee. Niemand minder dan onze landgenoot Thorgan Hazard (26) werd op 22 mei met een aankoopbedrag van 25,5 miljoen euro één van de grote aankopen. De Rode Duivel verzilverde zo zijn topseizoen bij Borussia Mönchengladbach. Het feit dat collega-international Axel Witsel hem warm maakte voor Dortmund zal zeker een rol hebben gespeeld in zijn keuzeproces.

Op dezelfde dag als Hazard werd ook de komst van Julian Brandt aangekondigd. Vanwege een clausule kon de 25-voudig international van Die Mannschaft voor 25 miljoen worden weggeplukt bij concurrent Bayer Leverkusen. De aanvallende middenvelder hoort op zijn 23e tot de Duitse top en mag als koopje worden beschouwd.

Meest spraakmakende transfer is echter zonder twijfel die van Mats Hummels (30). Voor 30 miljoen euro verliet hij rivaal Bayern Munchen om na drie jaar terug te keren op het oude nest. Vermoedelijk zal Hummels in de persoon van Nico Schulz (26) een andere zomeraankoop naast zich krijgen. Schulz werd voor dezelfde som als Hazard overgenomen van Hoffenheim. Een interessante versterking, want hij is de nieuwe linksback van de nationale ploeg.

De versterkingen en de aanwezigheid van twee Rode Duivels maakt Dortmund een zeer interessant team op te volgen. Waar Witsel als controleur zeker is van een basisplek, zal Hazard op dit hogere plan moeten knokken voor zijn plek. Met Brandt als concurrent kan hij zijn borst nat maken. Wij vrezen dat hij in de 4-2-3-1 in eerste instantie aan het kortste eind trekt.

Hoe dan ook mogen we aantrekkelijk voetbal verwachten in het Signal Iduna Park en daarbuiten. Zo heeft Witsel met marathonman Thomas Delanay en Marco Reus het gezelschap van twee spelmakers met scorend vermogen. Voorin is er naast Brandt nog de Engelse tienersensatie Jadon Sancho en de klinische afmaker Paco Alcacer. De Spanjaard trof 19 keer doel in 32 optredens. Logisch dat Dortmund zijn optie tot koop lichtte bij FC Barcelona.

Luxe
Kijkende naar de selectie van Die Borussen valt ook de ongekende sterkte in de breedte op. Favre zit op veel posities met een luxeprobleem. Zo heeft hij centraal achterin nog het 19-jarige toptalent Dan-Axel Zagadou achter de hand. Het middenveld bulkt helemaal over van de kwaliteiten. Klinkende namen als Julian Weigl, Shinja Kagawa, Mario Götze en André Schürrle vallen waarschijnlijk net als Thorgan Hazard naast de basis.

Het valt af te wachten wat de titelkandidaat tijdens de laatste anderhalve maand van de mercato nog brengt voor Dortmund. In afwachting van laatste ontwikkelingen, heeft de club uit het Ruhrgebied de zaken uitstekend op orde. Bayern is gewaarschuwd!

No Poll