Okereke naar Club Brugge: vervanger van Wesley is een totaal ander type

Okereke naar Club Brugge: vervanger van Wesley is een totaal ander type

Gepubliceerd: dinsdag 9 juli 2019 om 11:00di 09-07-2019 om 11:00

Laatste update: dinsdag 9 juli 2019 om 20:00di 09-07-2019 om 20:00

Club Brugge heeft in de persoon van David Okereke een opvolger voor de naar Aston Villa vertrokken Wesley Moraes gevonden. Okereke is sinds dinsdag de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis. Dat vraagt om een diepgaandere blik van VoetbalPrimeur.be.

Jong op avontuur
29 augustus is de geboortedatum van David Chidozie Okereke, zoals de nu 21-jarige Nigeriaan volledig heet. Okereke komt ter wereld in hoofdstad Lagos, maar zijn voetbaltalent ontluiken doet hij in Abuja, dat ruim 700 kilometer landinwaarts ligt. Als jong talent krijgt hij bij Football College Abuja de kans om zich te ontwikkelen.

De academie werd in 2012 opgericht door de Italiaans-Nigeriaanse zakenman Gabriele Volpi. De weg naar Italië ligt daarmee open. Mede dankzij de link van meneer Volpi, strijkt Okereke neer bij vierdeklasser Lavagnese.

Duister zaakje
Die transfer naar US Lavagnese 1919 is wat schimmig, zo blijkt in maart 2019. In het afgelopen seizoen betwisten Benevento Calcio en Livorno de geldigheid van zijn lidmaatschap. Hij zou illegaal geregistreerd zijn geweest bij zijn overstap naar Italië. De zaak komt zelfs voor bij de sportrechtbank. Vanuit het gerecht wordt de Nigeriaanse bond om benodigde papieren en documenten aangaande zijn inschrijving in Nigeria gevraagd, maar vanuit Afrika komt er geen respons.

De rechtbank meent uiteindelijk dat Okereke op 3 september 2015 werd geregistreerd bij Spezia en dat de overschrijving niet onregelmatig gebeurde. De claim van Benevento en Livorno, twee reeksgenoten van Spezia, wordt daarmee verworpen. Het blijft echter onhelder hoe en wanneer hij nou daadwerkelijk is aangetrokken door zijn eerste Italiaanse club.

Transfer
Okekere speelt in het seizoen 2015/16 namens Lavagnese twee duels in de Serie D, het vierde niveau, voordat hij begin 2016 wordt getransfereerd naar Spezia. Niet geheel toevallig is die club in handen van meneer Volpi. In maart van dat jaar maakt hij namens de U19 furore op de gerenommeerde Viareggio Cup. Okereke is liefst vijf keer trefzeker in zes optredens. Het leidt op 9 april 2016 tot zijn debuut in de hoofdmacht van de Serie B-ploeg.

Bekerstunt
Na de zomer van 2016 blijft hij speelkansen krijgen, waaronder in de Coppa Italia. Okereke staat bijvoorbeeld aan de aftrap van de derde ronde in de nationale beker. Spezia gaat op bezoek bij eersteklasser Udinese en zorgt met een 2-3 triomf voor een stunt tegen de toenmalig werkgever van Sven Kums. Okekere draagt met zijn eerste doelpunt voor Spezia (de 1-2 op slag van rust) bij aan de stunt. Okereke hoopt te zijn vertrokken, maar de aanvaller blijft vooral bankzitter/invaller. Gedurende de vijftien matchen die volgden na Udinese-uit vindt hij geen enkele keer het net.Leerrijke ervaring
Als hij er in de heenronde van het jaargang 2017/18 andermaal niet in slaagt om zijn stempel te drukken, besluit Spezia tot een uitleenbeurt. Spezia laat hem een half jaar rijpen bij Cosenza, een ploeg die een klasse lager uitkomt. Bij de club uit de Serie C ontpopt hij zich eindelijk tot vaste basiskracht. Tijdens de reguliere competitie is zijn productie met één goal in veertien matchen beperkt, maar in de Play-Offs komt Okekere helemaal tot bloei. Cosenza weet met dank aan drie goals van Okereke promotie af te dwingen. Dat hij geliefd is in Cosenza, bewijst onderstaand liedje.

Nieuw tijdperk
Als Okereke zich opnieuw meldt bij Spezia draaien de zaken in  korte tijd 180 graden voor hem. Eerst krijgt hij een nieuw contract voor vier jaar. En met de komst van trainer Pasquale Marino vindt hij een coach die heilig in hem gelooft. Daarmee komt hij ook eindelijk tot wasdom in de Noord-Italiaanse havenstad.

In eerste instantie is Okereke voornamelijk belangrijke met assists, maar vanaf november begint de Nigeriaan met regelmaat te scoren. De teller eindigt bij tien goals en dertien assists. Ondertussen is de lijst van clubs waaraan hij gelinkt wordt ellenlang: Juventus, Ajax, Eintracht Frankfurt, Internazionale, Crystal Palace, Newcastle United, Standard. Maar uiteindelijk heeft Club Brugge het verhaal waarvan de begeerde aanvaller overtuigd geraakt.

Kwaliteiten
Okereke is de opvolger van Wesley, maar een vergelijking met zijn Braziliaanse voorganger gaat niet op. Wesley was veel meer een targetman dan Okereke is. Zo is Wesley is tien centimeter langer (1m91 om 1m82) en zit er achttien kilo tussen de beide (93 om 75kg).

Hij mag dan niet het imposante postuur van Wesley hebben, Okereke heeft andere kwaliteiten. Zo is hij veel beweeglijker en sneller, waarmee hij gevaarlijker is op de counter. Okereke zoekt graag de ruimte in de diepte, waarbij hij regelmatig uitwijkt naar de flanken. Tijdens zijn laatste seizoen in Italië toonde hij ook zelfs aan als links- of rechtsbuiten te kunnen fungeren.

Bovendien voetbalt hij gemakkelijker mee en creëert hij getuige zijn aantal assists genoeg kansen voor zijn medespelers. Zijn krachtige schot kan eveneens als wapen worden gezien. Ander pluspunt: hij is tweevoetig.

Werkpunten
Philippe Clement ziet in Okereke de ideale spits voor zijn vertrouwde 4-3-3. Er zal echter nog geschaafd moeten worden aan recordaanwinst. Op het gebied van positionering, maar voornamelijk aan zijn kwaliteiten als afwerker. Dat beseft 'de nieuwe Pierre-Emerick Aubameyang', zoals hij wordt genoemd, zelf ook terdege.

In vergelijking met Aubameyang vindt Okereke dat zijn afwerking beter kan. "Zowel in als buiten het strafschopgebied is hij gevaarlijk. Ik zou graag beter afwerken, meer scoren", zei Okereke in een recent interview met AllNigeriaSoccer.

Conclusie
De fans van Blauw-Zwart zullen in het begin misschien moeten wennen aan de overschakeling van Wesley naar Okereke, want het zijn erg verschillende types. Het is natuurlijk afwachten hoe Okereke zich aanpast aan de Jupiler Pro League, maar op het oog lijkt de multifunctionele aanvaller klaar voor deze stap. Hij past waarschijnlijk perfect in de filosofie van Clement, die de 21-jarige belofte nog verder kan kneden. Als hij nog iets gemakkelijker begint te scoren, kan het een droomsamenwerking worden.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Is dit het juiste type spits voor Club Brugge?

(393 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws