Brazilië verslaat Peru en wint Copa America voor het eerst sinds 2007

08-07-2019 00:03 Laatste update: 00:05

Brazilië mag zich voor het eerst sinds 2007 de winnaar van de Copa America noemen. Peru, de verrassing van het toernooi, bood dapper partij tegen de ploeg van bondscoach Tite, maar kon ondanks een man-meer-situatie niet voor een ultieme stunt zorgen: 3-1.

Peru, dat zich via Uruguay en Chili in de finale wist te knokken, kreeg de eerste kans van de wedstrijd, maar keek na een kwartier spelen tegen een achterstand aan. Gabriel Jesus gaf vanaf rechts voor op Everton, die doelman Pedro Gallese van dichtbij passeerde.

Brazilië trapte het gaspedaal in en kreeg via Philippe Coutinho en Alex Sandro kansen op meer goals, maar bood Peru, dat nauwelijks aan voetballen toekwam, vlak voor rust alsnog gelegenheid om terug te komen in de wedstrijd. Na een handsbal van Thiago Silva mocht Peru aanleggen voor een strafschop, die werd benut door Paolo Guerrero. Echter kwam Brazilië nog voor de rust weer op voorsprong. Jesus, die de assist gaf bij de 1-0, scoorde deze keer zelf.

Peru was voetballend duidelijk een maatje minder, maar hoopte via counters alsnog gevaarlijke momenten te creëeren. Brazilië liet meerdere kansen om de wedstrijd in het slot te gooien liggen. Roberto Firmino miste twee kansen en ook Sandro miste.

Jesus zou uiteindelijk de hoofdrol opeisen. De Braziliaan van Manchester City moest twintig minuten voor tijd van het veld na het ontvangen van zijn tweede gele kaart, maar was het met die beslissing echter totaal niet eens en botvierde zijn frustratie op de officials. Huilend ging hij in de catacomben zitten.

Brazilië zou de klus zonder Jesus echter klaren. Vlak voor tijd kregen de Brazilianen een strafschop nadat Everton naar de grond werd gewerkt. Richarlison ging achter de bal staan en schoot de 3-1 binnen.