Oranje stunt in Frankrijk: plek in halve finale én deelname aan Olympische Spelen

29-06-2019 17:20 Laatste update: 17:21
1

Een veerkrachtig Nederlands elftal heeft zich zaterdagmiddag in Valenciennes bij de laatste vier van het WK in Frankrijk gevoegd. Na een zeer matige eerste helft werd ook Italië aan de zegekar gebonden: 0-2. Door het behalen van de halve finale is Nederland ook zeker van deelname aan de Olympische Spelen van 2020.

Oranje won tot nu toe alle wedstrijden op het WK, maar was nauwelijks echt overtuigend. Sarina Wiegman zag haar ploeg fel starten tegen Italië, dat weigerde de eerste klap uit te delen. Italië nam het iniatief na een kwartwedstrijd over van Oranje en was direct gevaarlijk. Sari van Veenendaal moest een aantal keren optreden om een Italiaans doelpunt te voorkomen.

Nederland probeerde vooral via de rechterkant gevaar te stichten, maar Shanice van de Sanden was opnieuw onzichtbaar. Ook Lieke Martens kon haar stempel niet drukken. Sherida Spitse verprutste vijf minuten voor de rust een grote kans door een vrije trap slecht in te schieten, waardoor een zeer slechte eerste helft met een 0-0 tussenstand werd afgesloten.

Wiegman pepte haar ploeg in de rust op en stuurde de Oranjevrouwen met frisse energie het veld in voor de tweede helft. De peptalk van de bondscoach heeft geholpen, want Oranje leek na de theepauze herboren en speelde de beste 45 minuten van het WK tot nu toe. Nederland dicteerde en kreeg kans na kans. Spitse schoot op de paal en Daniëlle van de Donk raakte de lat. Ook Vivianne Miedema had een keer pech.

Oranje drukte steeds meer door en maakte na 69 minuten de verdiende openingstreffer. Spitse legde de bal vanaf de linkerkant op het hoofd van Miedema, die de Italiaanse keepster passeerde met een mooie kopbal: 1-0.

De kwartfinale leek vervolgens beslist toen Stefanie van der Gragt tien minuten later hetzelfde tijd. Spitse was opnieuw de aangever, alleen gaf ze de bal deze keer vanaf de rechterkant voor. Italië probeerde nog wat, maar gaf zich na het ingaan van de blessuretijd gewonnen.

Het sprookje van Oranje krijgt een vervolg: woensdag wacht een halvefinaleduel met Duitsland of Zweden.