Racing Genk haalt Stephen Odey: Ruwe diamant, waar nog aan geschaafd moet worden

Racing Genk haalt Stephen Odey: Ruwe diamant, waar nog aan geschaafd moet worden

Gepubliceerd: vrijdag 28 juni 2019 om 23:35vr 28-06-2019 om 23:35

De medische testen hebben geen probleem aan het licht gebracht en dus is Stephen Odey de derde aanwinst van landskampioen Racing Genk geworden. De Limburgers nemen de Nigeriaanse spits over van het Zwitserse FC Zürich. Tijd voor VoetbalPrimeur.be om de nieuwkomer nader te bestuderen.

Jonge doorbraak
Odey, op 15 januari 1998 geboren in de hoofdstad Lagos, zit nog op het middelbaar als hij in de nationale competitie naam voor zichzelf begint te maken. Odey is namelijk de grootste parel van MFM FC, een eersteklasser uit zijn geboortestad. Tijdens zijn tweede seizoen in de hoofdmacht scoort hij aan de lopende band. Met 18 competitietreffers kroont hij zich op zijn 19e tot topschutter van de Nigerian Professional Football League. De interesse van buitenlandse clubs is gewekt.

Oversteek naar Europa
De prestaties van Odey zijn clubs uit Duitsland, Frankrijk én Club Brugge niet ontgaan. Insiders bij MFM FC bevestigen in mei 2017 dat Blauw-Zwart zich officieel voor hem meldt. Iedereen rekent op een zomers vertrek, inclusief Odey. Zijn transfer naar Europa zou echter nog redelijk veel voeten in de aarde hebben. Uiteindelijk is het niet Club Brugge, maar het Zwitserse Zürich dat met de belofte aan de haal gaat.

Om de deal te realiseren hebben de Zwitsers wel hulp van wereldvoetbalbond FIFA nodig. Vanwege gesteggel over de transferrechten kan de overgang wekenlang niet beklonken worden. FIFA geeft Odey vrij, waardoor hij lang na de deadline alsnog wordt gepresenteerd bij de Zwitserse subtopper.

Moeilijke aanpassingsperiode
In Zwitserland kent Odey een moeizaam debuutseizoen. Onder coach Uli Forte krijgt hij in december drie keer op rij de kans om zich vanaf de aftrap te bewijzen, zij het als winger. Het blijken zijn enige drie basisplekken van 2017/18 te zijn, nadat Forte opzij wordt gezet ten koste van voormalig Zwitsers international Ludovic Magnin.

De komst van Magnin pakt voor Odey aanvankelijk niet goed uit, want gedurende de laatste 16 competitieduels zit hij in de helft van de gevallen negentig minuten op de bank. Vijf keer mag hij maximaal tien minuten invallen. De eindbalans is dan ook niet positief: 19 optredens, 581 speelminuten en 3 goals. Zurich wint dan wel de beker, maar Odey kijkt in de finale andermaal vanaf de zijkant toe.

Ommekeer
Vanaf de start van 2018/19 loopt het stukken beter met Odey. Op speeldag 2 is het direct raak bij zijn eerste basisplaats. Daarmee is hij vertrokken. Zeker nadat hij in de openingsronde van de beker twee keer het net vindt, is hij niet meer weg te denken in het team. Odey scoort in alle competities en besluit met: 45 optredens, 3.492 speelminuten en 15 goals. Een wereld van verschil met het jaar voordien. Zijn talent is duidelijker aan het licht gekomen en daarmee heeft hij een fraaie transfer naar Racing Genk weten af te dwingen.

Kwaliteiten
Kijkende naar beelden van Odey vallen een paar dingen op. Zo is Odey zowel in het strafschopgebied alsook verder van de goal een bedreiging voor verdedigers. Genk heeft er in de omschakeling een wapen bij. Zeker als hij veel ruimte voor zich heeft, is de 21-jarige mede door zijn goede dribbel moeilijk meer af te stoppen.

Als afmaker is hij vrij klinisch. Odey is uiterst doelgericht, waarbij het een pluspunt is dat hij zowel met links als met rechts kan besluiten. In de kleine ruimt oogt zijn basistechniek afdoende. Zijn aanname is dermate goed dat hij vaak aan één balcontact genoeg heeft om zichzelf in schietstelling te brengen. Aan kracht evenmin een gebrek bij de man van 1m82.

Werkpunten
Odey is over het algemeen het eindpunt van een aanval. Een afmaker, niet noodzakelijk de speler die anderen in stelling brengt, getuige ook het magere aantal van drie assists in 61 optredens namens Zürich. Het kan op technisch vlak allemaal ook nog verfijnder qua spel, aangezien hij veel op kracht doet.

Bovendien heeft hij zich nog te bewijzen op internationaal platform. Zijn enige officiële interland namens de Super Eagles dateert van 1 juni 2017 (drie minuten tegen Togo). In de Europa League kon hij zich in acht wedstrijden enkel onderscheiden met een treffer tegen het Duitse Bayer Leverkusen. Zijn slimme intikker leverde wel de volle buit op.

Wat zeggen kenners?
VoetbalPrimeur.be legde voor meer inzichten contact met AllNigeriaSoccer, hét voetbalplatform van het Afrikaanse land. Zij bevestigden de eerste indrukken van Odey. Over zijn kwaliteiten meldt AllNigeriaSoccer: "Hij begon als rechtsbuiten voordat hij zichzelf als spits opdrong vanwege zijn kwaliteiten als doelpuntenmaker. Hij is een typische Nigeriaanse spits, hij heeft kracht, snelheid en is zeer robuust. Hij heeft tot slot het vermogen om met veel gevoel te schieten", somt men zijn sterktes op.

De kenners uit Nigeria zien voor de toekomst de nodige potentie in Odey. "Gezien zijn track record bij ex-club MFM en nu Zürich is hij materiaal voor de nationale ploeg", klinkt het. Volgens het platform valt het echter af te wachten of Odey zich in de nabije toekomst tot een vast onderdeel van de Nigeriaanse selectie ontwikkeld. Zo was Odey niet in beeld voor de Afrika Cup, waar Nigeria met 6 op 6 goed van start is gegaan in de poulefase.

Ambities
Aan ambities alvast geen gebrek bij Odey. De Nigeriaan heeft George Weah als zijn grote voorbeeld. Weah kende bij clubs als AS Monaco, Paris Saint-Germain, AC Milan en Chelsea een prachtige loopbaan. Tijdens zijn Milan-periode werd hij in 1995 als eerste Afrikaanse speler uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het Jaar. Datzelfde jaar ontving hij ook de Ballon d'Or. Tegenwoordig is Weah president van zijn geboorteland Liberia.

Odey zei in zijn beginperiode dat hij over vijf jaar tot de spitsen wil behoren waar de hele wereld over praat. Droombestemming is de Premier League, specifieker Chelsea. Eens zien of de Jupiler Pro League ook voor hem als springplank naar het beloofde land dient.

Conclusie
Racing Genk heeft met Odey een snelle, krachtige spits met een neus voor de goal in huis gehaald. Als de ploegmaat Odey in stelling brengen dan wel goed lanceren, gaan de Limburgers veel plezier beleven aan de afmaker. Odey is aan de robuuste kant, dus er kan nog geschaafd worden aan deze ruwe diamant, die in eigen land als grote belofte wordt gezien. Het wordt in ieder geval zeer interessant of Genk qua scouting weer het juiste instinct had.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wat een topseizoen van Lukaku! De Rode Duivel was woensdag goed voor zijn 30ste doelpunt! #Lukaku #Inter #Internazionale #RodeDuivels #RSCA #RSCAnderlecht #Anderlecht #RomeluLukaku

A post shared by VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie) on

Poll

Wat is jouw eerste indruk: heeft Genk een goede aankoop gedaan?

(249 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws