Sprookje Frankrijk gaat door: Brazilië na verlenging uitgeschakeld

23-06-2019 23:39

Gastland Frankrijk heeft zich ten koste van Brazilië weten te plaatsen voor de kwartfinale op het WK. Na een spannende verlenging gingen de vrouwen van bondscoach Corinne Diacre er met de zege vandoor: 2-1. In de kwartfinale wacht de Verenigde Staten of Spanje.

Frankrijk, dat volop gesteund werd door het eigen publiek, begon energiek aan de wedstrijd en probeerde Brazilië al snel bij de strot te grijpen. Echter leverde de beginfase weinig opwindende momenten op. Brazilië wist vrij eenvoudig stand te houden en zocht zelf via Marta de aanval.

Toch leken de Fransen na 26 op 1-0 te komen. De treffer van Valérie Gauvin werd na inmenging van de VAR afgekeurd omdat zij de bal uit de handen van keepster Barbara zou hebben gekopt. Brazilië leunde op de technische vaardigheden van de spelers, daar waar de Fransen vooral een fysiek duel speelden.

Kort na rust brak Frankrijk de ban. Gauvin, die eerder bij de afgekeurde 1-0 nog zo ongelukkig was, scoorde na 52 minuten. De 23-jarige speelster van Montpellier ontsnapte aan haar bewakers en gleed van dichtbij binnen na een voorzet vanaf rechts. Isa maakte echter snel weer gelijk na slecht uitverdedigen van Wendie Renard: 1-1. Brazilië en Frankrijk kregen hier en daar nog wat kansjes, maar een verlenging kon niet worden voorkomen.

In de eerste helft van de verlenging gebeurde er nauwelijks iets, maar na minuut 106 kwam Frankrijk opnieuw op voorsprong. Een vrije trap op rechts werd van dichtbij binnengeschoten door Amandine Henry.

Brazilië gooide vervolgens alles op de aanval en Frankrijk bracht een extra verdediger. Een fatsoenlijke aanval zat er niet meer in voor de Fransen, die alleen maar konden tegenhouden. Na 120 minuten en twee minuten blessuretijd floot de scheidsrechter af, waardoor Frankrijk naar de kwartfinale gaat en het eerste gastland ooit is dat zover weet te komen.