U21: Jonge Duivels hopen stunt te herhalen tegen dynamisch en ervaren Italië

U21: Jonge Duivels hopen stunt te herhalen tegen dynamisch en ervaren Italië

Gepubliceerd: zaterdag 22 juni 2019 om 18:00za 22-06-2019 om 18:00

Na nederlagen tegen Polen (2-3) en Spanje (1-2) zijn de jonge Duivels uitgeschakeld op het EK U21. De beloften van Johan Walem sluiten hun eindronde zaterdag (21u) af tegen gastland Italië dat na een verrassende nederlaag tegen Polen (0-1) plots nog flink aan de bak moet om in de race om de titel te blijven.

Historie
Italie is recordhouder wat betreft het aantal deelnames. De Italianen waren er in 20 van de 22 edities bij. Met vijf eindzeges (1992, 1994, 1996, 2000, 2004) is het ook het meest succesvolle land. De laatste tien jaar zijn de resultaten wisselvalliger, met afwezigheid in 2011 als grootste teleurstelling. In 2017 geraakten de Italianen tot de laatste vier. Spanje bleek tijdens de halve finale te sterk (3-1). Voor eigen publiek azen ze op triomf nummer zes.

Bondscoach
Luigi di Biagio (48) staat sinds 2013 aan het roer bij de U21. Di Biagio kende als middenvelder een grote carriere bij clubs als AS Roma en Internazionale. Hij kwam ook 31 keer uit voor zijn land, de Squadra Azzurra vertegenwoordigend op één EK (2000) en twee WK's. In zijn tijd stond Di Baigio als harde speler, maar vooral tactisch zeer sterke middenvelder met een goede kijk op het spel. Een verlengstuk van de coach.

Na zijn actieve loopbaan was de overstap naar het trainersvak een logische vervolgstap voor hem. Via de nationale U20 (2011-2013) maakte hij promotie. Begin 2018 zat hij als interim-manager twee duels op de bank bij de A-ploeg. Daarna pakte hij de draad weer op bij de U21, waar hij tegenwoordig standaard kiest voor een 4-3-3 met de punt naar achteren. Zijn balans over de twee periodes is positief: 27-12-17 (doelsaldo 97-59).

Weg naar het EK
De Italianen zijn als gastland – ze organiseren het samen met San Marino – automatisch gekwalificeerd. Di Biagio en co. konden zich dus louter via oefenmatchen voorbereiden op het tornooi. Die aanloop verliep moeizaam, want de ploeg wist in de laatste twaalf maanden richting het EK amper twee van de laatste negen duels te winnen. Oktober jl. gaven ook de jonge Duivels hen stof tot nadenken door dankzij een late treffer van Francis Amuzu verrassend te gaan winnen in Udine: 0-1.

Sterren
Waar bij de Belgen niemand een A-interland achter zijn naam heeft staan, zijn dat er bij de Italianen liefst acht. Tijdens de gewonnen groepsmatch tegen Spanje (3-1) stonden er daarvan 7(!) in de basis. Het middenveld en de voorhoede bestonden enkel uit spelers die al voor het vlaggenschip zijn uitgekomen. Achterin is er dan nog centrumverdediger Gianluca Mancini met ervaring op het hoogste niveau.

Federico Chiesa heeft met 13 interlands de meeste caps achter zijn naam. Chiesa (Fiorentina) was tegen de Spanjaarden met twee goals de absolute ster van de avond. De 21-jarige winger vormde een constante dreiging. Chiesa is dan ook snel, dribbelvaardig, krachtig en tweebenig. Chiesa schuwt ook het verdedigende werk niet. Dion Cools wacht een vervelende avond. Andere uitblinkers tot dusver: Lorenzo Pellegrini en Nicolò Zanioli (beide AS Roma). Let ook op spits Moise Kean (Juventus).

Belangrijkste afwezige
Onze bondscoach Johan Walem mist met Zinho Vanheusden en Landry Dimata twee sterkhouders. Collega's heeft vanwege blessures rechtsback Davide Calabria (AC Milan) en Vittoria Parigini (Torino) niet kunnen selecteren. Calabria speelde als rechtsback al 19 duels onder Di Biagio. Flankspeler Parigini deed vanaf september 2017 in al 20 vriendschappelijke duels mee. Hij was daarin goed voor zes treffers.

Speelstijl
Zoals gezegd hanteert Di Biagio een 4-3-3 met de punt naar achteren. Kapitein Rolando Mondragora (Udinese) moet voor de balans in het elftal zorgen. Met Nicolò Barella (Cagliari) en de eerder genoemde Pellegrini heeft Mondragora het gezelschap van een uiterst dynamisch, veelzijdig duo. Vanuit het middenveld brengen zij vleugelflitsers Chiesa en Zanioli in stelling om vervolgens zelf bij te sluiten. Tel daarbij de aanwezigheid van de uiterst getalenteerde Kean of Patrick Cotrone (AC Milan) op en je het een imponerend aanvallend compartiment, dat op ieder moment een doelpunt kan maken.

Zwakke plek
Dit elftal beschikt over de nodige spelers die vooruit denken. Meerdere pionnen staan voor de bal. Bij balverlies ontstaan er doorgaans ruimtes om snel het veld over te steken.  In tegenstelling tot we wat Italianen gewend zijn, kan deze groep nog niet perfect op de 'nul' spelen. Zo kregen de manschappen van Di Biagio slechts in 5 van de laatste 21 interlands geen goal tegen. De Belgen weten door hun ontmoeting in oktober jl. ook waar er mogelijkheden liggen.

Kansen voor de Belgen
Onze jonge Duivels hebben goede herinnering aan de meest recente confrontatie, maar gezien het voor de Italianen om een EK in eigen land gaat, zijn de omstandigheden anders. De Italianen zijn ook echter tornooivoetballers, zo is voorlopig met op 6 weer eens gebleken. België moet hopen op een mindere dag van de al geplaatste Italianen om de eer te kunnen redden.

Poll

Wat verwacht jij van de match?

(125 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws