België op het EK U21: Counter en effectiviteit cruciaal versus Spaans tiki-taka

België op het EK U21: Counter en effectiviteit cruciaal versus Spaans tiki-taka

19-06-2019 08:30
4

Voor zowel onze jonge Duivels als de Spaanse generatiegenoten staat er woensdag druk op de ontmoeting. België (2-3 tegen Polen) en Spanje (1-3 tegen Italië) verloren beide hun openingsmatch, waardoor er drie punten nodig zijn om zicht te blijven houden op de volgende ronde. VoetbalPrimeur.be blikt middels een analyse van de opponent vooruit op dit duel.

Historie
Spanje is voor de veertiende keer aanwezig op het EK. Vier keer (1986, 1998, 2011, 2013) was de U21 de sterkste ploeg van het continent. Na magere jaren ging het Spaanse voetbal in het algemeen op de schop. Sindsdien komt er een stroom aan talent door de rangen heen. En dat uit zich ook in uitstekende resultaten voor vertegenwoordigende elftallen als de U21. In 3 van de laatste 4 edities haalde Spanje de eindstrijd, met 2x winst en 1x verlies (2017) als uitkomst. Zonder twijfel is dit een macht om rekening mee te houden.

Bondscoach
De 57-jarige Luis de la Fuente is de keuzeheer van La Rojita. De La Fuente speelde als linksback ruim 200 wedstrijden in de Primera Division. Hij was 33 toen hij stopte en nam vijf jaar later, in 1999, zijn eerste job als trainer aan. Bij het tweede elftal van Athlétic de Bilbao en de hoofdmacht van Deportivo Alavés coachte hij zich in de kijker van de Spaanse bond. In 2013 werd hij aangesteld als bondscoach van de nationale U19, waarmee hij in 2015 de Europese titel veroverde. Toen voorganger Albert Caledis in juli 2018 ontslag nam, schoof hij een categorie op.

Weg naar het EK
De la Fuente en zijn talenten wisten zich met twee vingers in de neus te plaatsen voor deze 22e editie. Spanje won negen van de tien duels in de voorronde. De Spanjaarden lieten zich enkel op speeldag 8 verrassen, door voor eigen publiek met 1-2 onderuit te gaan tegen Noord-Ierland. Buiten deze blamage liep het gesmeerd getuige een doelsaldo van uiteindelijk 31 voor, 10 tegen. Spits Borja Mayoral eindigde met acht treffers op de tweede plaats in de topschutterstand.

Sterren
Van de 23 spelers kwamen de middenvelders Fabián Ruiz (23, Napoli), Dani Ceballos (22, Real Madrid) en Pablo Fornals (23, West Ham United) en vleugelaanvaller Mikel Oryazabal (22, Real Sociedad) al uit voor het grote Spanje. De A-ploeg ondergaat een verjongingskuur en dit kwartet zijn de mogelijke steunpilaren voor de dag van morgen. Ceballos is zonder twijfel een toekomstige ster. De spelmaker droeg al 56 keer het shirt van Real Madrid. Door een ruzie met Zinedine Zidane is het afwachten of dit aantal nog oploopt. Zijn aantal interlands voor de A-ploeg (6 caps) zal wel toenemen. Twee jaar geleden werd hij op het EK verkozen tot Speler van het Toernooi. Tegen Italië gaf hij nog maar eens zijn visitekaartje af.

Belangrijkste afwezigen
De la Fuente is met zo goed als zijn ideale groep af kunnen reizen naar Italië en San Marino. Hij zag enkel rechtsback Pedro Porro (19, FC Girona) wegvallen met een spierblessure. Porro kwam in aanmerking voor een basisplaats, want in de laatste twee oefenduels maakte hij de negentig minuten vol. Pol Lirola (21, Sassuolo) is zijn vervanger in de 23-koppige kern.

Speelstijl
4-2-3-1 is de favoriete tactiek van De la Fuente. Ook bij de U19 koos in de meerderheid van de wedstrijden voor dit systeem. Sinds zijn aanstelling liet hij de U21 in een 4-2-3-1 aantreden, maar tegen Italië koos hij voor een 4-3-3 met de punt naar achteren. Die aanpassing pakte met een 3-1 nederlaag niet goed uit. Het is niet ondenkbaar dat De la Fuente tegen de Belgen terugvalt op het oude concept. Wat de formatie ook mogen zijn, de basis blijft hetzelfde: dominant, aanvallend voetbal spelen op de helft van de tegenstander, waarbij nauwkeurig positiespel de hoofdrol speelt. Tiki-taka is er van jongs af aan namelijk met de paplepel ingegoten bij deze generatie Spanjaarden. De Belgen mogen zich instellen op een wedstrijd met weinig balbezit.

Zwakke plek
De Spaanse voetbalstijl gaat gepaard met risico's. Een foute breedtepass op het middenveld kan al fataal zijn, zo bewezen onder andere de Noord-Ieren. Het is aan de Belgen de taak om dergelijke fouten van de Spanjaarden genadeloos af te straffen. Het betekent dat ze vele malen effectiever zullen moeten dan tegen Polen. Om zichzelf ook lucht te blijven verschaffen, zal er bij momenten ook onder de Spaanse druk gevoetbald moeten worden. Als dat lukt, liggen er zeeën van ruimte. Het aanvallende kwartet Siebe Schrijvers, Iscaac Mbenza, Aaron Leya Iseka en Dodi Lukebakio zal woensdag op scherp moeten staan.

Kansen voor de Belgen
Als je zo speelt als de Spanjaarden zijn wedstrijd met drie of vier goals eerder regel dan uitzonderingen. Tijdens de kwalificatie gaf het scorebord onder meer 5-1, 3-5 en 2-7 in hun voordeel aan. Als het Slowakije, IJsland en Noord-Ierland lukt om de pijnpunten van een titelfavoriet als Spanje bloot weten te leggen, mag dat eveneens verwacht worden van onze kerels. Al zul de Belgische defensie niet zo makkelijk de goals slikken als tegen Polen. Dan is een stunt bij voorbaat onhaalbaar.