Anderlecht haalt Bellamy in huis: Moeilijk karakter met een goed hart

Anderlecht haalt Bellamy in huis: Moeilijk karakter met een goed hart

Gepubliceerd: donderdag 20 juni 2019 om 18:30do 20-06-2019 om 18:30

RSC Anderlecht stelde donderdag Craig Bellamy voor als nieuwe beloftencoach. Tijd om Bellamy beter te leren kennen.

Jeugd
Bellamy wordt op 19 juli 1979 geboren in Cardiff en groeit op in een arbeidersgezin. Zijn vader is supporter van Cardiff City en neemt zijn zoon in het seizoen 1987/88 voor het eerst mee naar het stadion. Bellamy legt zich toe op het voetbal en de sport zal ook zijn uitweg blijken. De jonge Bellamy is namelijk amper 12 als hij alcohol begint te drinken en soms twee weken achtereen wegblijft van school. Met 14 gaat hij nog amper naar school, zijn dagen doorbrengend met roken en drinken. Bellamy geeft later toe dat hij ook op de uitkijk stond als zijn vrienden autoradio's stalen om die te verkopen voor drugs. Het voetbal haalt Bellamy uit die slechte omgeving.

Uitvlucht
Op 15-jarige jarige leeftijd mag Bellamy aan de slag bij Norwich City. Hij verhuist naar Engeland, waar hij bij een gastgezin komt te wonen. Ziek van heimwee beleeft hij 'het moeilijkste jaar uit zijn leven'. Het uit zich in slecht gedrag. Disciplinaire schorsingen zijn aan de orde van de dag. Norwich geeft hem zelfs een laatste waarschuwing wanneer hij de arm van een proefspeler breekt tijdens een ruzie. Keerpunt is een telefoon van Claire, zijn vriendin uit Cardiff. Ze belt om te zeggen dat ze zwanger is. Beide zijn dan amper 16. Bellamy wordt echter vastberaden om prof te worden. Kort nadat zoon Ellis ter wereld komt, tekent hij zijn eerste profcontract.

Doorbraak
Het seizoen 1997/98 levert met 13 goals in 38 optredens zijn doorbraak op bij tweedeklasser Norwich. Het seizoen daarop verandert hij van middenvelder in aanvaller, met 19 goals als gevolg. Een gescheurde kruisband werpt hem in de voorbereiding op het seizoen 1999/00 terug. Coventry City is echter overtuigd genoeg om in de zomer van 2001 een recordbedrag van zes miljoen pond (6,7 miljoen euro) voor hem neer te leggen. In zijn jaargang in de Premier League is hij goed voor zes treffers. Coventry degradeert, maar dankzij Newcastle United blijft hij op het hoogste niveau actief.

Topjaren met een randje
Met 43 goals in 128 optredens kent Bellamy in Newcastle de beste periode uit zijn loopbaan. Na het seizoen 2001/02 wordt hij zelfs verkozen tot Talent van het Jaar. Iedereen erkent zijn kwaliteiten als pijlsnelle, scorende aanvaller. Helaas blijft hij te vaak met negatief nieuws de headlines halen. Een verbanning van de winterstage, een kopstoot alsook slag in de Champions League, racistische uitlatingen bij een nachtclub. In 2004 zou hij bij een ruzie zelfs een stoel naar assistent-coach John Carver hebben gegooid.

Explosieve situatie
Bobby Robson, een legende in het Engelse voetbal, had als coach een goede band met Bellamy. Hij wist de juiste snaar te raken. Opvolger Graeme Souness is geen people’s manager. Het botst direct. Openlijke scheldpartijen en een fysieke confrontatie zorgen ervoor dat Souness hem tot persona non grata verklaart. Een discussie met Alan Shearer, gevolgd door een interview waarin hij Souness een leugenaar noemt, vormen de druppel. Bellamy wordt begin 2005 uitgeleend aan het Schotse Celtic. Het brengt zijn loopbaan terug op de rails.

Herkansing in de Premier League
Dankzij zeven goals in twaalf duels bij Celtic staan de Engelse clubs ondanks zijn reputatie weer in de rij. Uiteindelijk gaat Blackburn Rovers met hem aan de haal. Bellamy is met 13 Premier League-treffers een schot in de roos. Zodanig dat Liverpool hem een kans aanbiedt in de top. Op het veld toont hij zijn waarde, maar daarbuiten gaat het andermaal mis. Bellamy wordt aangeklaagd vanwege mishandeling van twee vrouwen in een nachtclub te Cardiff. In november 2006 wordt hij vrijgesproken. Amper vier maanden later gaat het fout op stage. In Portugal geraakt Bellamy in een verhitte discussie met ploegmaat John Arne Riise en valt hem aan met een golfclub. Als hij scoort tegen FC Barcelona, maakt hij een kwinkslag naar het incident.

Back to the roots
Explosieve incidenten lopen als een rode draad door de loopbaan van de Welshman. Helaas geldt dat ook voor blessures. Vanaf het begin tot het einde van zijn carrière dragen vele kwetsuren er mede toe bij dat hij er niet altijd het maximale uit kan halen. Tijdens de laatste vijf jaar wordt de 78-voudig international tijdens een clubhopper. Via West Ham United, Manchester City, Cardiff City (huur) en weer Liverpool sluit hij af bij jeugdliefde Cardiff. Daar beleeft hij nog een hoogtepunt door bij te dragen aan de eerste promotie naar de Premier League. Na 2013/14 hangt hij zijn schoenen aan de wilgen. Zijn lichaam kan de pijn niet meer aan.

Depressies
In 2013 brengt Bellamy samen met journalist Oliver Holt een biografie op de markt. Bellamy is open over zijn depressies, die hij gedurende een groot deel van zijn actieve carrière heeft gehad. Naar eigen zeggen zorgden blessures ervoor dat hij weken, soms maanden in een depressie zat. Het kost hem in 2012 zijn huwelijk met Claire, met wie hij nog twee kinderen kreeg. Bellamy onthult dat die diepe dalen samengingen met overmatig alcoholgebruik.

Liefdadigheid
Bellamy kent absoluut ook zijn goede kanten. Zo investeert hij in 2008 1,4 miljoen euro van zijn eigen geld om in Sierra Leone de Craig Bellamy Foundation te stichten. In het door burgeroorlog verscheurde land, zet Bellamy een non-profit voetbalacademie en een landelijke jeugdcompetitie op. De foundation biedt de kansarme kinderen ook hulp in het onderwijs. Op het hoogtepunt zijn 2400 jongens en meisjes actief in de door hem opgezette jeugdcompetitie. In april 2017 stoppen de werkzaamheden door 'financiële onregelmatigheden'. Het Children’s Hospital of Wales ontvangt al jarenlang zijn support.

Coaching
Sinds 2016 was Bellamy als coach en coördinator verbonden aan de jeugdopleiding van Cardiff City. Eind 2018 wordt hij als trainer van de U18 beschuldigd van pestgedrag tegen een jeugdspeler, die de club verlaat. Bellamy ontkent, maar in afwachting van een intern onderzoek stapt hij op. Blijkbaar krijgt hij hier een tik van, want begin 2019 krijgt hij een rijverbod van 18 maanden wanneer hij wordt betrapt op rijden onder invloed.

Nieuw leven in Brussel?
Bij Anderlecht kan Bellamy met een schone lei beginnen. Bellamy is duidelijk iemand met een gebruiksaanwijzing, maar ex-collega's erkennen zijn liefde voor het voetbal en zijn enorme toewijding. Bellamy heeft het ook niet altijd makkelijk gehad in zijn leven. Als Kompany en co. een klik met hem hebben, kan het een succesvolle samenwerking worden. Toekomstige incident vallen gezien het karakter van de aan te stellen beloftencoach echter niet uit te sluiten.

Één van de vele incidenten met Bellamy

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Is hij geschikt voor een rol bij Anderlecht?

(379 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws