EK U21: Polen, een haalbare maar niet te onderschatten kaart voor de Belgen

EK U21: Polen, een haalbare maar niet te onderschatten kaart voor de Belgen

16-06-2019 14:00

Onze nationale U21 mag zich na twaalf jaar wachten eindelijk weer eens meten met de beste landen uit Europa. De kerels van bondscoach Johan Walem zijn voor de poulefase gekoppeld aan gastland Italië, Polen en Spanje. VoetbalPrimeur.be neemt de aanstaande opponenten één voor één onder de loep. Te beginnen met Polen, dat op zondag 16 juni de tegenstrever is tijdens de openingsmatch van de 22e editie.

Historie
De Poolse talenten nemen voor de zevende keer deel aan het EK. In vijf van de zes gevallen kwam het tot de kwartfinale, maar even zo vaak was dat het eindstation. Die succesvolle jaren dateren overigens al van ver terug: 1982, 1984, 1986, 1992, 1994. Twee jaar geleden had Polen de eer om het tornooi te organiseren, maar met 1 op 9 en een kansloze uitschakeling liep dat uit op een deceptie.

Bondscoach
Na het mislukte EK in eigen land kreeg Czeslaw Michniewicz de touwtjes in handen. Michniewicz wordt in zijn vaderland de 'Poolse Mourinho' genoemd. De 49-jarige oefenmeester zit sinds 2003 in het trainersvak, na eerst zelf een decennium prof te zijn geweest. Michniewicz maakte furore door in 2004 zowel de beker als Super Cup te winnen met Lech Poznan. Drie jaar later leverde hij zijn grootste huzarenstukje af door Zagleblie Lubin naar de tweede landstitel uit de clubhistorie te loodsen.

Weg naar het EK
Samen met Engeland, België, Servië, Roemenië en Oostenrijk vormden zijn het sextet landen dat ongeslagen wist te blijven tijdens de kwalificatie. Vier gelijke spelen (o.a. tegen de Faeröer Eilanden) zorgden ervoor dat Polen de groepswinst met 22 om 23 punten aan Denemarken moest laten. Polen werd als beste nummer twee toegelaten tot de Play-Offs. Daarin trof het Portugal. Het EK was na een 0-1 thuisnederlaag ver weg, maar Polen boog de situatie dankzij een 1-3 triomf in Portugal op straffe wijze om.

Sterren
Onze beloften moeten voornamelijk op hun hoede zijn voor Dawid Kownacki, spits van het Italiaanse Sampdoria. Kownacki kroonde zich met elf treffers tot absolute doelpuntenkoning van de voorronde. De pure afmaker staat in totaal op vijftien goals in twintig matchen voor de U21. Dodi Lukebakio kan alles vertellen over de goalgetter, want Kownacki speelde het afgelopen half jaar op huurbasis bij Fortuna Düsseldorf (elf duels, vier treffers).

De eerste tegenstander van de jonge Duivels beschikt met Kamil Grabara (Liverpool) verder over een uitstekende doelman, die naar verluidt volgend jaar in de Jupiler Pro League is te bewonderen. Genkenaar Jakub Piotrowski is dat al, al kwam hij het voorbij seizoen amper 13 keer in actie voor de landskampioen. Tot slot is het oppassen voor aanvallende middenvelder Sebastian Szymanski (Legia Warschau), een technische speler met een fenomenale linker.

Belangrijkste afwezige
Aderlating is de absentie van Bartosz Kapustka (Leicester City), die met veertien A-caps (drie goals) de meest ervaren pion zou zijn geweest. Kapustka scheurde als huurling van Oud-Heverlee Leuven in april zijn kruisband af.  Een grote ontgoocheling voor zowel speler als land.

Speelstijl
Bondscoach Michniewicz kiest standaard voor een 4-3-3 met de punt naar achter. In deze formatie proberen de Polen via de flanken, inclusief opkomende backs, gevaar te stichten. Zij hebben daarbij een voorkeur voor de rechterkant. Met scherp aangesneden voorzetten wordt er gezocht naar Kownacki, die een neus heeft voor de goede plek. Bij balverlies zakt de ploeg collectief diep in, om er in de omschakeling razendsnel uit te komen. België moet alert zijn voor de Poolse counter.

Zwakke plek
Hoewel Polen in de twaalf kwalificatieduels slechts tien tegengoals kreeg, is het toch kwetsbaar in de achterhoede. Het centrale duo is aan de trage kant, terwijl Polen veel ruimte laat tussen de centrale verdedigers en de backs. Goede steekpassen gaan geheid gevaar opleveren. De linkerflank bij de Polen oogt daarbij het zwakst. Mannen als Lukebakio moeten toeslaan met hun snelheid.

Kansen voor de Belgen
Op dit EK plaatsen de drie groepswinnaars en de beste nummer twee zich voor de halve eindstrijd. In een poule met verder grootmachten Italië en Spanje vormt dit direct een sleutelduel voor Walem en de zijne. Polen is een stugge ploeg, die hun omschakeling en spits Dawid Kownacki als voornaamste wapens hebben. Onze U21 moet echter in staat zijn om van dit team te winnen.

No Poll