'Waasland-Beveren is het 'jongst', Anderlecht met het meeste Belgische talent'

'Waasland-Beveren is het 'jongst', Anderlecht met het meeste Belgische talent'

Gepubliceerd: vrijdag 14 juni 2019 om 10:45vr 14-06-2019 om 10:45

Het seizoen 2018 – 2019 ligt achter ons. Tijd om kort terug te blikken op enkele statistieken. Vandaag kijken we welke clubs het afgelopen seizoen het vaakst een beroep deden op jonge spelers en het aantal Belgen bij die jonkies.

We baseren ons in dit artikel op cijfers van Bjorn De Cock, de oprichter van BeNeFoot. Nagegaan werd welke clubs het vaakst spelers gebruikt die in 1996 of later zijn geboren. Spelers mogen dus maximaal 23 jaar oud/jong zijn. Een ander belangrijk criterium, ze moesten minstens 450 minuten in actie gekomen zijn. Een invalbeurt van een achttienjarige haalde deze cijfers dus niet.

Waasland-Beveren het jongst
Waasland-Beveren mag zichzelf op de borst kloppen. De Waaslanders zijn met elf spelers de primus van de klas. Waasland-Beveren maakte het voorbije seizoen onder meer gebruik van Maximiliano Caufriez (22 jaar – 2.653 speelminuten), Jur Schryvers (22 jaar – 2.440 minuten) en Nana Ampomah (23 jaar – 2.227 speelminuten).

Club Brugge – met tien spelers van maximaal 23 jaar oud – en RSC Anderlecht, KRC Genk en Royal Excel Moeskroen (elk negen spelers) mogen mee op het podium. Bij Anderlecht zorgden daar onder meer Sebastiaan Bornauw (20 jaar – 1.878 speelminuten), Yari Verschaeren (17 jaar – 1.677 speelminuten) en Francis Amuzu (19 jaar – 1.665) voor.

Belgen boven bij Anderlecht
Anderlecht gebruikte wel de meeste talenten met de Belgische nationaliteit. Anderlecht gebruikte in totaal negen 'jonkies'. Daarvan waren er acht Belgisch. De Congolees Edo Kayembe (21 jaar en 608 speelminuten) is de spreekwoordelijke vreemde eend in de bijt.

KV Kortrijk sluit de rij. KVK deed het afgelopen seizoen amper een beroep op twee 'jonge' spelers. KAA Gent doet het met drie talenten niet veel beter. Bij de Buffalo's is er geen enkele Belg van 23 jaar of jonger die aan 450 speelminuten kwam in de Jupiler Pro League. Dat geldt ook voor Cercle Brugge en Antwerp.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Moet de regel in België blijven dat er x-aantal jongeren op het wedstrijdblad staan?

(280 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws