Fransen corrigeren, Duitsland wervelt, unieke kwalificatie lonkt voor Finland

Fransen corrigeren, Duitsland wervelt, unieke kwalificatie lonkt voor Finland

11-06-2019 22:48
1

Wereldkampioen Frankrijk heeft zich dinsdagavond enigszins hersteld van de blamerende nederlaag tegen Turkije van zaterdagavond: Les Bleus sloten het seizoen af met een uitzege bij Armenië.

Groep E
Hongarije heeft uitstekende papieren om voor de tweede keer op rij present te zijn op het EK. De koploper van Groep E leek thuis op 0-0 te blijven steken tegen Wales, maar won vlak voor tijd dankzij Máte Pátkai. Slowakijke, dat eerder op de avond met 1-5 won bij Azerbeidzjan, en Kroatië hebben drie punten minder, maar ook één wedstrijd minder gespeeld. Wales volgt met drie punten en zal nog een flinke inhaalrace in moeten zetten.

Groep H
In deze ongekend spannende kwalificatiepoule gaan drie landen aan kop met elk negen punten: Frankrijk, Turkije en IJsland. De Fransen gingen zaterdag nog onderuit in Konya en boekten een ingecalculeerde 0-4 zege bij Armenië: Kylian Mbappé, Wissam Ben Yedder, Florian Thauvin en Kurt Zouma haalden het wedstrijdformulier.

Turkije begon met de maximale score van negen punten aan de voetbalavond, maar struikelde over IJsland. Centrale verdediger Ragnar Sigurdsson sloeg twee keer toe tijdens het eerste half uur, de 2-1 van Dorukhan Tokoz viel nog voor rust, maar kwam alsnog te laat. Albanië won met 1-0 van Moldavië, staat nu op zes punten en mag nog voorzichtig dromen van EK-kwalificatie.

Groep J
Italië is in het eigen Turijn met de schrik vrijgekomen tegen Bosnië-Herzegovina. Edin Dzeko zette na een half uur de ongeslagen status van de Azzurri op het spel en Italië ging met een achterstand de rust in. Direct na de hervatting schoot Lorenzo Insigne met een schitterende volley de gelijkmaker binnen. De gelijke stand bleef lang op de borden staan, maar Marco Verratti onderscheidde zich vlak voor tijd met een bekeken schot in de verre hoek: 2-1.

Finland heeft gouden zaken gedaan voor zijn allereerste deelname aan een eindronde. De ploeg van Markku Kanerva won dankzij Teemu Pukki en Benjamin Källman met 0-2 bij Liechtenstein en zag concurrent Griekenland verrassend onderuitgaan tegen Armenië. Kostas Fortounis zette zijn ploeg kort voor tijd op 2-3, maar de Europees kampioen van 2004 kon geen comeback meer realiseren. Finland heeft na vier wedstrijden vijf punten voorsprong op Bosnië-Herzegovina én Griekenland.