Clement heeft duidelijke vraag aan KBVB: Schaf die competitie af

Clement heeft duidelijke vraag aan KBVB: "Schaf die competitie af"

Gepubliceerd: maandag 10 juni 2019 om 13:15ma 10-06-2019 om 13:15

Als voormalige beloftentrainer van Club Brugge werkt Philippe Clement bijzonder graag met jeugdproducten. In Sport/Voetbalmagazine breekt hij een lans voor laatmature spelers. Die glippen te vaak door de mazen van het net.

In België vindt Clement genoeg voorbeelden. "Er is helemaal niets mis met iemand die pas klaar is op zijn 22e. Laatmature jongens als Bryan Heynen (22 nu) en Sander Coopman (24) moet je de tijd geven om zich te kunnen ontwikkelen", geeft hij aan.

Nu gaan nog te veel talenten verloren. "Het belangrijkste is dat er in de opleiding mensen zitten die het zien. Ik bedoel: mensen met niet alleen maar oog voor wie de mooiste speler is of wie op dat moment het meest rendeert. Want de kunst is dan het groeipotentieel van iemand in te kunnen schatten, als voetballer en als persoon. Zoals er in de eerste ploeg scouts nodig zijn die de juiste spelers kunnen rekruteren. Ook dat maakt een wereld van verschil."

Ervaring opdoen is daarbij heel belangrijk. "Ideaal voor een topclub is: heel nauw samenwerken met een club op een iets lager niveau waar je jonge spelers verder kunt opleiden met een coach die op dezelfde manier werkt en waar je ze van nabij kunt volgen. Zo deden we het in Genk vorig seizoen met Gaëtan Coucke bij Lommel. Bij Lommel in 1B móést hij presteren en dat pikte hij heel goed op."

Beloften bij de amateurs
Clement wil zo snel mogelijk beloften in de amateurreeks zien, zoals in het buitenland. "Het probleem is dat het beloften aan een referentiekader ontbreekt. In de beloftecompetitie wordt eigenlijk doorgetrokken wat er vanaf de U12 gebeurt: ze nemen het op tegen de besten van hun leeftijd. De stap van de beloftecompetitie naar het eerste elftal in 1A is een gigantische stap, dus zijn er tussenstappen nodig. Niemand is na twee matchen bij de beloften klaar voor de Eerste Klasse."

"Ook wedstrijden met de nationale ploeg en internationale toernooien zijn belangrijk, maar bovenop een beloftecompetitie en oefenwedstrijden tegen amateurploegen én ook nog trainen om beter te worden, is dat bijna niet in één kalender te krijgen. Daarom pleit ik ervoor om de beloftecompetitie af te schaffen en in het amateurvoetbal tegen volwassenen te gaan spelen."

Poll

Moet de beloftecompetitie verdwijnen?

(560 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws