Portugal verslaat Oranje in bloedeloze finale en wint eerste editie Nations League

Portugal verslaat Oranje in bloedeloze finale en wint eerste editie Nations League

09-06-2019 22:35
29

Nederland heeft de finale van het Nations League-toernooi verloren van Portugal. Het thuisland was zondagavond in Porto met 1-0 te sterk. Gonçalo Guedes tekende na de pauze voor de enige treffer. 

Met exact dezelfde elf spelers als een paar dagen geleden, toen Engeland in de halve finale met 3-1 werd verslagen, begon Oranje aan de clash met Portugal. De eerste helft in het Estádio Do Dragão was zéér matig. Portugal wist een aantal keer gevaarlijk te worden, via onder meer Bernardo Silva en - uiteraard - superster Cristiano Ronaldo, maar de formatie van bondscoach Ronald Koeman kon totaal geen vuist maken. Niet één keer werd een schot tussen de palen gelost. 

Koeman greep al in de pauze in door Ryan Babel te wisselen voor Promes. Ook met die wijziging in de aanval bleef Oranje ploeteren. Direct na de tweede wissel van van Koeman (Donny van de Beek voor Steven Bergwijn) ging het mis. Valencia-aanvaller Gonçalo Guedes kreeg te veel ruimte en kon vanaf de rand van het strafschopgebied uithalen. Jasper Cillessen wist het kiezelharde schot niet te keren.  

Die treffer na 61 minuten wakkerde het vuur enigszins aan bij Nederland. Een paar minuten na de openingstreffer was Memphis Depay dichtbij de gelijmaker, maar Portugal-goalie Rui Patricio pakte zijn kopbal. Een hard schot van Marten de Roon vloog over het doel. 

In de laatste minuten ging Koeman voor alles-of-niets met targetman Luuk de Jong. Ook met opportunistisch spel in de slotfase viel de bal niet meer goed.