Engeland pakt bronzen plak op Nations League na penalty's tegen Zwitserland

09-06-2019 17:52

Engeland heeft de bronzen plak gepakt in de troostfinale van de Nations League. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate kwam na 120 vermoeiende minuten in de penaltyserie als winnaar bovendrijven.

Engeland begon met zeven wijzigingen ten opzichte van de nederlaag tegen het Nederland (1-3) in de halve finale van de Nations League. Met veel spelers van Champions League-finalisten Liverpool en Tottenham Hotspur binnen de lijnen, begon de ploeg van Southgate beter dan Zwitserland aan het duel in Guimarães.

De Zwitserse doelman Yann Sommer keepte echter een sterke wedstrijd. Hij tikte een bal tegen het aluminium na een lob van Harry Kane en keerde twee pogingen van Raheem Sterling. Ook Dele Alli had het vizier niet op scherp staan na goed voorbereidend werk van rechtsback Trent Alexander-Arnold.

In de tweede helft kwam de wedstrijd iets meer los, maar spectaculair was het allesbehalve. Tien minuten voor tijd leek Engeland de - voor iedereen - bevrijdende openingstreffer te maken. Doelpuntenmaker Callum Wilson werd echter teruggefloten vanwege een overtreding in de aanloop naar zijn goal. Dat gebeurde na een interventie van de VAR.

Daardoor moest er verlengd worden in Guimarães. In de extra dertig minuten bewees de Zwitserse doelman Sommer weer zijn waarde door een kopbal van Alli te stoppen, waarna hij ook een vrije trap van Sterling op de lat keek.

In de penaltyserie bleken beide ploegen koelbloedig, al was ook duidelijk te zien dat er niet écht wat op spel stond. Pas de twaalfde strafschop, van Josip Drmic, ging mis. Dat was ook de beslissing: Engeland is de nummer drie van de eerste editie van de Nations League. Zwitserland gaat met lege handen op vakantie. Gastland Portugal en Nederland strijden vanaf 20u45 om de eindzege.