Djenepo, Samatta en Wesley, oortjes open: zo krijg je werkvergunning in Engeland

Djenepo, Samatta en Wesley, oortjes open: zo krijg je werkvergunning in Engeland

Gepubliceerd: donderdag 6 juni 2019 om 10:35do 06-06-2019 om 10:35

Meer dan ooit richt de Premier League haar vizier op topspelers uit de Jupiler Pro League. Zowel Moussa Djenepo (Southampton FC), Welsey Moraes (Newcastle United) als Aly Samatta (verschillende clubs) kunnen rekenen op interesse van over het Kanaal. Gemeenschappelijk probleem: de werkvergunning.

Voor spelers van buiten de Europese Unie heeft de Premier League namelijk strenge regels om te voorkomen dat de competitie overspoeld zou worden door ondermaatse voetballers. Afhankelijk van de sterkte van het land van herkomst maakt een voetballer onder de 21 meer of minder kans. Het Laatste Nieuws doet het hele verhaal uit de doeken.

Staat dat land in de top-tien van de FIFA-ranking, dan moet de speler in kwestie 30 procent van de interlands gespeeld hebben in de laatste twaalf maanden. Hoe lager het land zich situeert, hoe hoger dat percentage moet liggen: tussen 11 en 20 is dat 45 procent, tussen 21 en 30 60 procent en tussen 31 en 50 bedraagt dat 75 procent.

Puntensysteem
Pech voor meneer Djenepo: zijn Mali kampeert buiten de top-50 op de FIFA-ranking. Voor die categorie voetballers heeft de Premier League een puntensysteem. Een speler die een transfer naar Engeland wil afdwingen, moet minstens vier punten behalen. De criteria zijn vooral opgesteld op basis van transfersom en salaris.

Als de transfersom voor de aangetrokken spelers bij het hoogste kwart zit van alle transferbedragen die de club heeft betaald in de voorbije twee mercato's, scoor je al drie punten. Bevindt die som zich bij het derde kwart, dan krijg je twee punten. Hetzelfde geldt voor het loon dat de getransfereerde speler krijgt in verhouding met zijn ploeggenoten.

Daarnaast is ook de club waarvan de nieuwkomer overkomt, van belang. Djenepo loopt twee punten mis omdat hij niet uit een topcompetitie komt, maar heeft al zeker één punt op zak omdat Standard afgelopen seizoen Europees voetbalde én de Malinees daarin minstens 30 procent meedeed.

Kassa voor Standard
Het grootste aantal punten zal Djenepo echter moeten behalen dankzij Southampton. Hoe hoger de transfersom die de Engelsen betalen, hoe meer kans op een transfervergunning. Dezelfde redenering gaat op voor zijn salaris. Met de bedragen die nu genoemd worden (tussen vijftien en twintig miljoen euro) zou Djenepo sowieso bij de duurste investeringen van Southampton terechtkomen, waardoor de werkvergunning binnen lijkt. En de kassa van Standard rinkelt ...

Poll

Logisch systeem, vind je?

(269 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws