Bondsreglement zaait twijfel: moet Beerschot plaats in 1A afstaan aan Lokeren?

Bondsreglement zaait twijfel: moet Beerschot plaats in 1A afstaan aan Lokeren?

Gepubliceerd: woensdag 5 juni 2019 om 09:31wo 05-06-2019 om 09:31

KV Mechelen kreeg door de Geschillencommissie een degradatie opgelegd, waardoor het opnieuw in 1B zou terechtkomen. Beerschot-Wilrijk kan profiteren en naar de hoogste klasse promoveren, maar is dat wel correct?

Wanneer we het bondsreglement erbij nemen, valt op dat Mechelen eigenlijk zou moeten degraderen naar de Eerste Amateurliga. Zo impliceert het bondsartikel B2008 dat een degradatie "effectief moet plaatsvinden".

 "Indien de club, bij de definitieve uitspraak, de club in een lager afdeling speelt dan deze waarin ze uitkwam op het ogenblik van de inbreuk, wordt ze verwezen naar de onmiddellijk lagere afdeling dan deze waar ze uitkomst op het ogenblik van gezegde uitspraak", luidt de regel. In mensentaal: Mechelen moet volgens het reglement zakken naar de Eerste Amateurliga.

Geen sportieve daler
Logischerwijs – en waar iedereen al maanden vanuit gaat - neemt Beerschot-Wilrijk de plaats van Mechelen in. Maar uit artikel B1532 uit het bondsreglement blijkt dat niet de Ratten, maar wel Sporting Lokeren de plaats van Malinwa kan innemen.

"In geval van degradatie wegens competitievervalsing wordt het aantal dalers naar verhouding verminderd in de reeks van de afdeling waarin de bestrafte club uitkwam", staat te lezen in het bondsreglement.

Uiteraard kwam Mechelen in 1B uit, maar aangezien als sanctie 'de degradatie naar 1B' werd opgelegd, worden zij wellicht toch al als eersteklasser beschouwd. Aangezien de Geschillencommissie die straf oplegde, zou de vrijgekomen plaats naar de degradant uit 1A gaan, en dat is … Lokeren.

Beroep bij BAS
Opvallend: Lokeren gaat bij het BAS in beroep tegen de beslissing van de Geschillencommissie om Waasland-Beveren niet te bestraffen met een degradatie. Maar met deze bondsartikels heeft advocaat Walter Van Steenbrugge mogelijks nog een extra wapen achter de hand om zijn cliënt, Lokeren, in Eerste Klasse te houden.

Naast Lokeren gaat ook AFC Tubeke in beroep bij het BAS. Zij willen Mechelen naar Eerste Amateur zien zakken, wat volgens hen de enige terechte sanctie zou zijn.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Waar hoort Mechelen te spelen volgend seizoen?

(2142 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws