De Bleeckere reageert op commotie: Wij volgen normen van de UEFA

De Bleeckere reageert op commotie: "Wij volgen normen van de UEFA"

29-05-2019 17:00 Laatste update: 17:49
5

De Belgische scheidsrechters zullen volgend seizoen scherper staan dan ooit. Boven een vetpercentage van twaalf procent mogen ze namelijk niet meer fluiten. Twaalf procent is bijzonder weinig, maar woordvoerder Frank De Bleeckere geeft aan dat het niet anders kan.

De voormalige topref geeft aan dat hij de lat hoger moet leggen. "Wij passen gewoon de officiële UEFA-normen toe. Die variëren van 'very poor' over 'good' tot 'excellent'. Om u een idee te geven: 'good' houdt een vetpercentage van 15 procent in, 'very good' staat gelijk met een vetpercentage van 12 tot 14,9 procent. Wie onder de 12 procent zit, krijgt de score 'excellent'", legt hij uit in Het Laatste Nieuws.

Alleen die 'excellente' refs mogen dus op het hoogste niveau fluiten. Volgens De Bleeckere is dat geen enkel probleem. "Ik voorzie weinig tot geen problemen. Sommige mensen zullen misschien een inspanning moeten doen en ik begrijp dat het wat moeilijker wordt eens je boven de veertig bent. Maar een grote meerderheid van de scheidsrechters beantwoordt nu al aan de normen. Er is geen enkele reden om hierdoor in paniek te schieten."

Er zullen geen uitzonderingen op de regel worden gemaakt. "Onze scheidsrechters krijgen een trainingsschema mee waarmee ze kunnen toewerken naar hun fysieke testen. Daarnaast zullen we hen ook voedingsadvies geven. Bedoeling is dat iedereen topfit is één week voor de start van de Jupiler Pro League. We willen maar één ding: dat onze scheidsrechters op termijn weer aansluiting vinden bij de Europese top."