Dessers schiet Utrecht naar Europa League na rode kaart voor Anderlecht-man

Dessers schiet Utrecht naar Europa League na rode kaart voor Anderlecht-man

28-05-2019 23:10

Niet Vitesse, maar FC Utrecht mag zich komend seizoen via de voorrondes proberen te plaatsen voor de Europa League. Dat had de ploeg van Dick Advocaat te danken aan een Belg: Cyriel Dessers.

In een rechtstreeks duel in de Play-Offs zouden Utrecht en Vitesse beslissen om het laatste Europese ticket in Nederland. Het eerste half uur leverde niet heel veel spektakel op, maar wel twee grote kansen voor Utrecht. Na een half uur had doelman Remko Pasveer geen antwoord op een poging van Cyriel Dessers, die de bal uit de draai behendig binnen werkte. De Domstedelingen waren niet heel veel beter, maar zochten daardoor wel met een voorsprong de kleedkamers op.

Vitesse-coach Leonid Slutsky probeerde het tij te keren met een dubbele wissel in de rust. Mohammed Dauda, uitgeleend door RSC Anderlecht, en Matús Bero kwamen in de ploeg voor Bryan Linssen en Alexander Büttner (ex-Anderlecht). Het beoogde effect bleef echter uit. Een kwartier voor affluiten zorgde Simon Gustafson voor de beslissing. De Zweedse uitblinker omspeelde Pasveer en schoof de 0-2 binnen.

De frustratie nam daarna de overhand bij Vitesse. Dauda kreeg een donkerrode kaart na een tackle op de enkels van Gustafson. Het mocht de pret niet meer drukken voor Utrecht. De 71-jarige Advocaat, vermoedelijk bezig aan zijn laatste minuten als coach in Nederland, liet zijn tranen de vrije loop. Utrecht stroomt na de zomerstop in de tweede voorrronde van de Europa League in. John van den Brom, ook al ex-Anderlecht, zit dan op de bank als vervanger van Advocaat.