Het eindrapport van Racing Genk: Succesverhaal met pijnlijke hoofdstukken

Het eindrapport van Racing Genk: Succesverhaal met pijnlijke hoofdstukken

26-05-2019 15:00 Laatste update: 15:00
4

Play-Off 1 is gespeeld en dat betekent dat het voor VoetbalPrimeur.be de tijd is om de topclubs onder de loep te nemen. Dit is ons eindrapport van kampioen Racing Genk.

Transfers
Zoals we van Racing Genk gewend zijn, haalde sportief directeur Dimitri De Condé voornamelijk spelers onder de 23 jaar binnen. Dieumerci Ndongala vormde aanvankelijk de enige uitzondering. Racing Genk weet vaak pareltjes te ontdekken, maar de Limburgers zitten er ook wel eens naast. Van de zomeraankopen konden enkel Ndongala, Jhon Lucumi en Joseph Paintsil zich opwerpen tot volwaardige krachten. In de winter werd dat gecompenseerd met het aantrekken van Casper De Norre en Yunya Ito. Met Neto Borges zat er ook tijdens de wintermercato een nog niet geslaagde transfer bij. Het was dus zeker niet allemaal hosanna op transfervlak.

Doelstelling
Play-Off 1 halen en dan een Europees ticket veroveren luidde voor aanvang van het seizoen de doelstelling. Genk bleef de eerste 15 matchen ongeslagen en wierp zich als koploper toen al op als titelkandidaat. Die status groeide nadat de succesformatie van Philippe Clement door bleef denderen. Hoewel Genk met ruime voorsprong de sterkste ploeg was in de reguliere competitie, hield iedereen binnen de club de voetjes op de grond. Genk bleef de favorietenrol afschuiven, maar tijdens Play-Off 1 moest de doelstelling openlijk worden bijgesteld. De vierde landstitel mocht niet meer ontglippen en zo geschiedde.

Hoogtepunt
16 mei 2019 zal voor altijd een hoogdag in de clubhistorie blijven. Genk had op de voorlaatste speeldag door een 2-0 nederlaag van Club Brugge aan een 1-1 gelijkspel versus Anderlecht genoeg om het dikverdiende kampioenschap veilig te stellen. Tijdens de Play-Offs was een 3-1 zege op directe concurrent Club een hoogtepunt. Daarmee werd er namelijk een reuzenstap richting ultieme glorie gezet.

Dieptepunt
Het dieptepunt is dit keer niet een prestatie, maar een gebeurtenis. En wel de transfersoap rondom Alejandro Pozuelo. Ondanks de afspraak om het seizoen in Genk uit te doen, besloten Pozuelo en zijn entourage in volle titelstrijd een transfer naar het Canadese Toronto FC te forceren. Genk gaf zich niet makkelijk gewonnen en dat zorgde voor aanslepende onderhandelingen. De kwestie hield de hele club wekenlang in zijn greep. Na de ellenlange soap ging de clubleiding begin maart toch overstag. Na de reguliere competitie stapte de Spaanse smaakmaker op het vliegtuig. Een pijnlijk hoofdstuk in de race naar de titel.



Grootste top
Het kampioenschap van Genk was er een van het collectief. Hoewel met name Sander Berge, Joakim Maehle, Ruslan Malinovskyi, Mbwana Samatta en Leandro Trossard werden aangewezen als absolute uitblinkers, waren meerdere pionnen van goudwaarde. De aandacht ging uit naar het attractieve voetbal, maar er mag niet vergeten worden dat Genk in totaal 14 keer de nul hield. Het meeste van alle clubs. Defensief stond het dus ook als een huis.

Grootste dissonant
Uiteraard herbergt zelfs een kampioenselftal meerdere teleurstellingen. Recordaankoop Marcus Ingvartsen ontgoochelde met amper één bekertreffer andermaal zwaar. In de persoon van Zinho Gano zakte er nog een spits hard door het ijs. Genk betaalde in de zomer 1,8 miljoen euro voor de aanvaller van KV Oostende, maar geen moment was hij een versterking. Het publiek had al redelijk snel genoeg van hem gezien en als er een grootste dissonant moeten worden aangewezen valt de keuze toch op Gano.

Eervolle vermelding
Meerdere spelers verdienen het om in de spotlights te worden gezet. Wij pikken Bryan Heynen er graag uit. Onze 22-jarige landgenoot was in alle facetten een onmisbare schakel op het middenveld. Heynen was alomtegenwoordig en naarmate het seizoen vorderde ontving hij op grotere schaal de lof die hem toekwam.

Spelersbeoordelingen

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@krcgenkofficial werd dit seizoen kampioen. Dat zorgde - uiteraard - voor bijzonder hoge punten. Dit zijn de ratings van @voetbalprimeur.be! #krcgenk #genk #jpl

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur.be (@voetbalprimeur.be) op

Geen beoordeling: Benson, Borges, Fiolic, Jackers, Karelis, Screciu, Seigers, Vandevoordt

Note: spelers moeten minstens tien duels hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Conclusie
Genk was simpelweg de beste ploeg van het land. Er viel niks af te dingen op de behaalde titel. De Limburgers zullen toch ook een wrange nasmaak overhouden aan het topseizoen. Eerst was er de soap rond Pozuelo en dan volgde deze week met het vertrek van succescoach Philippe Clement de grootste mokerslag. Het bestuur heeft er alles aangedaan om Clement te overtuigen om te blijven, maar zijn liefde voor Club Brugge bleek te sterk. Met die klap gaat Genk de zomer in. Zonder Clement en met een dreigende leegloop, is het afwachten of Genk het huzarenstukje nog eens over kan doen.