Het eindrapport van Club Brugge: de lat ligt hoog voor Clement

Het eindrapport van Club Brugge: de lat ligt hoog voor Clement

25-05-2019 12:30 Laatste update: 12:30
7

Play-Off 1 is gespeeld en dat betekent dat het voor VoetbalPrimeur.be de tijd is om de topclubs onder de loep te nemen. Dit is ons eindrapport van nummer twee Club Brugge.

Transfers
Dankzij de verkoop van onder andere Anthony Limbombe (8 miljoen euro) en Abdoulay Diaby (4,5 miljoen) alsook de Champions League-miljoenen had CEO Vincent Mannaert vrij spel op de transfermarkt. Mannaert liet de kans om flink te investeren niet liggen. In totaal spendeerde hij liefst 21,5 miljoen euro aan negen spelers. Mannaert zal helaas moeten vaststellen dat hij daarbij foute keuzes heeft gemaakt. Zo brachten vier van de vijf spelers die meer dan 2,5 miljoen euro kostten niet wat ze van hen werd verwacht. Van het vijftal wist alleen Siebe Schrijvers zijn transfersom ruimschoots te rechtvaardigen. Verder waren het juist de koopjes Clinton Mata, Mats Rits en Arnaut Danjuma die een schot in de roos bleken.

Doelstelling
Uitblinken op drie fronten was het doel. Als je kampioen bent geworden, aas je het seizoen daarop vanzelfsprekend op titelprolongatie. Club Brugge wilde daarnaast haar mannetje staan in de Champions League, waarin het in een groep met Atlético Madrid, Borussia Dortmund en AS Monaco overwintering nastreefde. Tot slot moet een topclub als Club Brugge ook serieus meedoen om de beker. Waar de ambities in de Champions League werden waargemaakt, schoot Blauw-Zwart in eigen land tekort. Eerst was er de bekerblamage tegen Deinze en vanaf speeldag 11 heeft Club Brugge achter de feiten aangelopen. Uiteindelijk moest de titelverdediger terecht het kampioenschap aan Racing Genk laten. Toen het bestuur van alles een optelsom maakte, bleek dat Ivan Leko voor hun niet meer de ideale coach voor Club is.



Hoogtepunt
Mannaert spendeerde zoals gezegd 21,5 miljoen euro en dat was mede om de ploeg te wapenen voor de Champions League. Er moest revanche worden genomen voor de CL-campagne na de voorgaande titel. Club Brugge werd in het seizoen 2016/17 met 0 op 18 volledig afgeschminkt op het grootste toneel. Een afgang. Dat nooit meer, moet Mannaert hebben gedacht. Het plan van Mannaert werkte, want Leko en zijn mannen werden overtuigend derde in een lastige poule. Hoogtepunt was de glansrijke 0-4 zege op het veld van Monaco. De grootste zege ooit van een Belgische club in de CL. Het uitzinnige feest achteraf was op zijn plaats. 4 april 2019, de dag waarop er na 21 jaar weer bij aartsrivaal Anderlecht werd gewonnen, mag ook als hoogtepunt worden bestempeld.

Dieptepunt
Anderlecht, Standard en Club Brugge lieten zich allemaal voor schut zetten in de 1/16e finales van de Beker van België. Club blameerde zich met de tweede keus op bezoek bij de amateurs van Deinze (2-0). Weg kans op een prijs. Pas op de voorlaatste speeldag van Play-Off 1 werd de hoofdprijs onbereikbaar. Een 2-0 nederlaag tegen een tienkoppig Standard betekende dat er kruis kon over de titeldroom. Op het moment van de absolute waarheid gaf de ploeg collectief niet thuis. Het bestuur bleef achter Leko staan toen hij in het kader van Operatie ‘Propere Handen’ in opspraak raakte, maar de nederlaag in Luik was voor Mannaert de druppel om afscheid te nemen van de Kroaat.



Grootste top
Waar kapitein Ruud Vormer vorig seizoen naast Hans Vanaken in de schijnwerpers stond, was Vanaken dit seizoen met 17 goals en 19 assists solo de allesbepalende pion. Vanaken werd ook algemeen erkend als uitblinker van de Jupiler Pro League. Vanaken eiste met de Gouden Schoen de belangrijkste award voor zich op en werd tevens voor de tweede keer op rij verkozen tot Profvoetballer van het Jaar. Het debuut voor de Rode Duivels was meer dan verdiend. De tijd om de stap naar het buitenland te zetten is aangebroken.

Grootste dissonant
Karlo Letica bracht het keepersprobleem rap terug bij de Bruggelingen, maar er was nog een grotere flop dan de Kroatische sluitpost. Kaveh Rezaei maakte in 2017/18 met zestien treffers het mooie weer bij Charleroi. Toen hij het voorbije seizoen begon met drie treffers in vier matchen was Mannaert overtuigd. Club legde vijf miljoen op tafel, een record. Mannaert achtte de Iraanse spits klaar voor de top, maar zat er gruwelijk naast. Rezaei kon met één goal geen seconde overtuigen. Tijdens de Play-Offs haalde hij zelfs niet eenmaal de wedstrijdselectie. Ai. Ai. Ai. Komt dat nog goed?



Eervolle vermelding
Toen Mats Rits werd overgenomen van degradant KV Mechelen, ging iedereen ervan uit dat het om een versterking voor de breedte ging. Rits wist echter vanaf dag 1 vriend en vijand te verrassen. Rits greep bij afwezigheid van de geblesseerde Marvelous Nakamba direct zijn kans. Rits viel in de smaak bij Leko en dwong eigenhandig een vaste basisplaats af. Zelfs in Europa bleef hij knap overeind. De teller is gestopt bij 48 duels (3 goals, vier assists). Alleen Vanaken (50 duels) kwam vaker in actie. Niemand had dit vooraf kunnen voorspellen. Chapeau, Mats Rits.

Spelersbeoordelingen

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@clubbrugge werd geen kampioen en moest zich tevreden stellen met een tweede plek. Dat zorgde voor deze ratings #clubbrugge #jpl #fcb

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur.be (@voetbalprimeur.be) op

Geen beoordeling: Baiye, Fadiga, Hubert, Ngonge, Perez, Scholz, Tomecak.

Note: spelers moeten minstens 10 matchen hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Conclusie
Een titel, een tweede plaats, overwintering in Europa, twee Gouden Schoenen. De balans van twee seizoenen Leko kan moeilijk slecht worden genoemd. Toch slaat de club een andere richting in. Één waarin er meer plaats moet zijn voor aantrekkelijk voetbal, want dat ontbrak er wel eens aan. Hoe dan ook ligt de lat erg hoog voor Philippe Clement.