Voor in de agenda: de belangrijke data voor onze Europese vertegenwoordigers

Voor in de agenda: de belangrijke data voor onze Europese vertegenwoordigers

Gepubliceerd: maandag 20 mei 2019 om 12:30ma 20-05-2019 om 12:30

In het seizoen 2019/20 mogen andermaal vijf teams ons land gaan vertegenwoordigen in de twee Europese competities. Vanwege de onzekerheid rondom KV Mechelen is het afwachting hoe de tickets uiteindelijk worden verdeeld. De UEFA heeft de kalender al wel klaar. Dit zijn de belangrijkste data.

Champions League: Racing Genk
Onze landskampioen heeft van alle clubs het meeste zekerheid als het om Europees voetbal gaat. Genk stroomt dankzij de titel rechtstreeks de groepfase van de Champions League in. Genk moet echter nog meer dan drie maanden wachten tot het weet wie de tegenstanders in het miljoenenbal zullen zijn. De loting vindt pas op 29 augustus plaats. Twee weken later (17 of 18 september) mag Genk zich vervolgens voor het eerst tonen op het allerhoogste toneel.

Voorronde Champions League: Club Brugge
Club Brugge hoopt zich bij Genk te voegen, maar daarvoor zal het wel twee voorrondes moeten zien te overleven. In 2012/13 was enige Anderlecht de laatste vertegenwoordig die zich via de kwalificaties wist te plaats voor het hoofdtornooi. Op 22 juli gaat Club Brugge mee in de koker voor de derde voorronde, waarvan 6/7 en 13 augustus de speeldata zijn. In afwachting van die uitkomst wordt er op 5 augustus al geloot voor de Play-Offs (20/21 en 27/28 augustus). Ondertussen zijn al meerdere mogelijke opponenten van Club Brugge bekend.

Groepsfase Europa League: KV Mechelen of Standard
Vanaf hier komt de onzekerheid om de hoek kijken. KV Mechelen kreeg als bonus voor de bekerwinst een ticket voor de groepsfase van de Europa League. Mocht KVM echter gestraft in het fraudedossier en als gevolg daarvan Europa niet in mag, dan wordt dat ticket overgedragen aan nummer drie Standard. De datum voor de loting staat al wel vast: 30 augustus.

Derde voorronde Europa League: Standard, Royal Antwerp FC, KV Kortrijk of Charleroi
In het geval dat KV Mechelen de dans ontspringt, moet Standard in de derde voorronde van de Europa League starten. Indien Mechelen wel wordt veroordeeld, schuift iedereen een plaats op. De barragematch tussen nummer vier Antwerp en de winnaar van Play-Offs (KV Kortrijk of Charleroi) beslist dan over het toegangsbewijs voor  derde voorronde. Hoe het ook moge afgelopen, op 22 juli gaat de UEFA loten voor deze fase.

Tweede voorronde Europa League: Royal Antwerp FC, KV Kortrijk, Charleroi, of KAA Gent
Ook hier zijn er vanwege de lopende tuchtzaken tegen KV Mechelen twee scenario’s mogelijk. Als KV Mechelen zijn ticket voor de Europa League mag behouden, dient de afsluitende barragematch als beslissingsduel met een ticket voor de tweede voorronde als inzet. Als KV Mechelen ons niet mag vertegenwoordigen en Antwerp de barragematch verliest, mag Antwerp alsnog Europa in. Anders krijgt nummer vijf KAA Gent de voorkeur boven de winnaar uit Play-Off 2. Overigens gaat de desbetreffende club al op 19 juni in de koker. Daarom dat er snel duidelijkheid moet komen.

Bron: Bert Kassies

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws