VP 11, de doelman: Betrouwbare toppers, revelatie en puntenpakkers

VP 11, de doelman: Betrouwbare toppers, revelatie en puntenpakkers

Gepubliceerd: maandag 20 mei 2019 om 11:30ma 20-05-2019 om 11:30

Laatste update: maandag 20 mei 2019 om 11:41ma 20-05-2019 om 11:41

Play-Off 1 is ten einde en dat betekent dat VoetbalPrimeur.be zoals ieder jaar op zoek gaat naar de VP 11, het beste elftal van dit seizoen. Dit zijn de genomineerde doelmannen. 

Danny Vukovic (Racing Genk)
In het kampioenselftal zijn de schijnwerpers voornamelijk gericht geweest op grote uitblinkers als Leandro Trossard en Ruslan Malinovskyi. Vukovic staat daarbij slechts in de schaduw. De 34-jarige Australiër verdient op basis van zijn seizoen toch zeker de aandacht. Vukovic haalde een constant niveau en was een uiterste betrouwbare factor in de titelstrijd. Tijdens de reguliere competitie haalde hij met 11 clean sheets in 28 optredens (39,3%) het hoogste percentage van alle eerste doelmannen. Vervolgens bezweek hij niet onder de druk, want in Play-Off 1 incasseerde hij amper 8 goals. Vukovic heeft zeker zijn aandeel gehad in de titel van Genk. Toch zou Genk rondkijken naar een nieuwe concurrent.

Sinan Bolat (Royal Antwerp FC)
Bolat was de topfavoriet om tijdens het Gala van de Gouden Schoen verkozen te worden tot Doelman van het Jaar. Achter winnaar Lovre Kalinic en Guillermo Ochoa werd hij slechts derde. De ontgoocheling bij Bolat was zo groot dat hij direct na de bekendmaking van de uitslag de zaal verliet. Bolat liet zich echter niet uit het veld slaan. De 30-jarige sluitpost bleef regelmatig mirakelsaves verrichten en was daarmee absoluut een puntenpakker. Bolat hield in totaal liefst 13 keer zijn doel schoon, een keer minder dan Vukovic. Als beloning voor zijn sterke prestaties mocht hij na vijf jaar ook weer meerdere keren het doel van Turkije verdedigen.

Thomas Didillon (Anderlecht)
Een lichtpunt in donkere tijden. Anderlecht wist voor het eerst in 56 jaar geen Europees ticket te bemachtigen. Maar dat kan moeilijk in de schoenen van de Franse keeper geschoven worden. Didillon was juist lange tijd de meest standvastige Anderlecht-pion. Bij de start van Play-Off 1 kreeg Didillon te maken met een dip, maar daarna wist hij zich toch te herpakken. Alleen bleek dat niet genoeg om Paars-wit voor plaats 6 te behoeden. Het is overigens nog onduidelijk of Didillon ook na dit seizoen onder de lat staat. Didillon gaat op korte termijn met Anderlecht en zijn zaakwaarnemer praten over zijn toekomst.

Jean Butez (Royal Excel Moeskroen)
Moeskroen stond de afgelopen jaren niet bekend om het hebben van uitblinkende doelmannen. Dankzij Butez kwam daar verandering in. Sinds zijn komst in juli 2017 werd zijn geduld op de proef gesteld. De 23-jarige Fransman begon het seizoen weer als tweede keus, maar toen Bernd Storck arriveerde als coach kreeg hij eindelijk het volle vertrouwen. Butez greep de kans met beide handen aan. Butez ontwikkelde zich razendsnel en incasseerde in een derde van zijn partijen geen treffer. Een knap moyenne. Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt, want zo'n beetje de hele Belgische top hengelt naar zijn diensten. Het is waarschijnlijk slechts een kwestie van weken voordat hij de stap omhoog maakt.

Thomas Kaminksi (KAA Gent)
Butez hoopt het voorbeeld van Kaminski te volgen, want die kreeg al zijn gewenste transfer naar een ploeg uit de top-6. Tijdens de winter plukte Gent hem weg bij KV Kortrijk om het vertrek van Lovre Kalinic op te vangen. Het is een compliment dat Kalinic inmiddels al is vergeten. Kaminski deed dit onder andere door een heldenrol te vervullen in de halve finale van de beker. Hij wist drie strafschoppen van KV Oostende te keren, waarmee hij Gent persoonlijk naar de Heizel bracht. Daar kon het seizoen alleen niet gered worden. Zonder Kaminski hadden de Buffalo's alleen zelfs niet de kans gehad. Kaminski is nog altijd pas 26 jaar en kan nog een lengte van jaren mee bij Gent.

Hendrik Van Crombrugge (KAS Eupen)
Doelman zijn van KAS Eupen is niet de makkelijkste job in het Belgische voetbal. Eupen had andermaal een zwakke defensie, maar gelukkig kon het altijd rekenen op Van Crombrugge. Het is mede aan Van Crombrugge te danken dat Eupen zich voor het derde jaar op rij wist te handhaven in de Jupiler Pro League. Eupen zal zich volgend seizoen zonder Van Crombrugge  moeten zien te redden. Onze 26-jarige landgenoot beseft dat het hoog tijd is om promotie te maken. Van Crombrugge trekt naar het buitenland, met Italië als meest kansrijke bestemming. Heeft de top-6 lopen slapen?

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Wie is de beste doelman?

Danny Vukovic
26%
Sinan Bolat
38%
Thomas Didillon
7%
Jean Butez
12%
Thomas Kaminski
12%
Hendrik Van Crombrugge
6%
(670 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws