Anderlecht moet betalen na beledigingen aan het adres van Horvath

Anderlecht moet betalen na beledigingen aan het adres van Horvath

19-05-2019 16:30 Laatste update: 16:40
11

Anderlecht heeft een boete van 1.000 euro gekregen voor spreekkoren tijdens de match tegen Club Brugge. Zowel Ethan Horvath als ref Bram Van Driessche moesten het ontgelden. Opvallend genoeg wordt het spreekkoor 'alle boeren zijn homo's' niet bestraft, meldt Het Nieuwsblad.

De match delegate die aanwezig was op die wedstrijd schreef in zijn verslag dat er beledigende spreekkoren werden gelanceerd vanuit het Anderlecht-vak, tegen zowel de spelers als de scheidsrechter. Zo kreeg ref Bram Van Driessche tot drie keer toe 'hij is de hoer van FCB' naar zijn hoofd geslingerd. Tegen de Brugse doelman Ethan Horvath werd dan weer 'enculé, fils de pute' geroepen. Verder werden ook drankbekers en andere voorwerpen op het veld gegooid.

Bondsprocureur Kris Wagner vond dat Anderlecht een straf verdiende. "Het is niet altijd makkelijk te bepalen wanneer iets ludiek dan wel kwetsend is. De specifieke context van Anderlecht-Club Brugge moet ook in overweging genomen worden. Maar dit rechtvaardigt niet elke normoverschrijding ten aanzien van de normen die gelden in het dagelijkse leven", zei hij al op de zitting van begin mei.

'Alle boeren zijn homo's' werd niet gezien als een beledigend spreekkoor. De uitleg luidt dat het gaat om 'loutere benamingen van een specifieke bevolkingsgroep, zonder discriminerende connotatie'. Om exact dezelfde reden werd Club zelf al vrijgesproken voor het gelijkaardige spreekkoor 'alle joden zijn homo's'.