Bayern verzuimt titel veilig te stellen, Dortmund wint en doet spanning toenemen

11-05-2019 17:32 Laatste update: 17:40
2

De beslissing in de Bundesliga valt pas op de laatste speeldag. Bayern München speelde zaterdag doelpuntloos gelijk tegen RB Leipzig, waardoor Borussia Dortmund zelfs weer wat inliep door een 3-2 zege op Fortuna Düsseldorf.

Bayern had aan een overwinning genoeg om voor de zevende keer op rij de landstitel te pakken. Der Rekordmeister begon dan ook sterk aan het mogelijke kampioensduel met nummer drie Leipzig. Na een schitterend passje van Serge Gnabry had Robert Lewandowski de openingstreffer op de schoen, maar hij miste en stond tevens buitenspel. Ook Gnabry zelf kon doelman Peter Gulacsi niet verschalken.

Vijf minuten na rust leek Bayern alsnog op voorsprong te komen. Leon Goretzka volleerde raak, maar na overleg met de VAR besloot de scheidsrechter het doelpunt af te keuren wegens buitenspel.

De klok werd in het vervolg steeds meer een tegenstander voor de ploeg van coach Niko Kovac. Lewandowski schoot een vrije trap in de slotfase net naast en ook het inbrengen van Arjen Robben in de 89e minuut bood geen soelaas. Bayern moet de klus nu volgende week in de eigen Allianz Arena zien te klaren tegen Eintracht Frankfurt.

Dortmund wint
Dortmund mag nog een sprankje hoop koesteren op het kampioenschap door een 3-2 zege op Fortuna Düsseldorf. Christian Pulisic kopte vier minuten voor rust raak. Een blunder van Marwin Hitz hielp Düsseldorf in de tweede helft echter snel terug in de wedstrijd. Dawid Kownacki kopte de bal tussen de benen van de Borussia Dormtund-doelman binnen. Bayern was daarmee even virtueel kampioen, maar lang duurde dat niet.

Thomas Delaney schoot raak na een fraaie aanval en tekende voor de 2-1. Ditmaal hield Dortmund de voorsprong wel vast. In de slotfase zorgde Mario Götze voor de beslissing, waardoor het verschil met Bayern nog twee punten bedraagt. De formatie van trainer Lucien Favre vecht volgende week tegen Borussia Mönchengladbach voor zijn laatste kans.

Leverkusen - Schalke 04
Het Bayer Leverkusen van Peter Bosz speelde met 1-1 gelijk tegen Schalke 04, waar Huub Stevens als interim-trainer op de bank zat. Kai Havertz zette Leverkusen na ruim een half uur op voorsprong, maar Guido Burgstaller maakte in de tweede helft al snel gelijk. Schalke kreeg zelfs een uitgelezen mogelijkheid op de 1-2, maar Leverkusen-keeper Lukas Hradecky keerde een strafschop van Daniel Caligiuri.

De remise is een flinke domper voor Leverkusen, dat het Borussia Mönchengladbach van Thorgan Hazard met 4-0 zag winnen bij FC Nürnberg. Gladbach is Die Werkself nu voorbij op de ranglijst en heeft het virtuele Champions League-ticket in handen. Eintracht Frankfurt kan de vierde plaats zondag weer overnemen.

Voor Nürnberg en Hannover 96 viel het doek definitief. Zij spelen komend seizoen in de 2. Bundesliga.