Cercle Brugge wil af van Belgen-regel: Daar is niemand bij gebaat

Cercle Brugge wil af van Belgen-regel: "Daar is niemand bij gebaat"

Gepubliceerd: donderdag 9 mei 2019 om 12:45do 09-05-2019 om 12:45

Laatste update: donderdag 9 mei 2019 om 13:05do 09-05-2019 om 13:05

Sinds enkele jaren zijn de Belgische clubs verplicht om zes home-grown spelers op het wedstrijdblad te zetten. Zo wil de Bond clubs aanmoedigen om zelf spelers op te leiden. Volgens François Vitali, sportief directeur bij Cercle Brugge, werkt dat helemaal niet.

Sinds de overname door AS Monaco spelen er ook bij Cercle veel buitenlandse spelers. De 'Belgenregel' is dan ook een doorn in het oog bij de Vereniging.

"Spelen er sinds die regel meer jonge Belgen? Neen", aldus Vitali in Sport/Voetbalmagazine. "Wordt er sindsdien meer geïnvesteerd in de opleiding? Neen. Je ziet onder de clubs nog steeds dezelfde Belgen circuleren. Wat er gebeurt, is dat je een gesloten markt creëert met salarisinflatie en hoge transfersommen."

De Belgische competitie maakt zichzelf zo kapot. "Als de vraag naar goeie Belgen groot is en het aanbod klein, stijgt de prijs. Het kost meer geld. Terwijl je misschien over jonge buitenlanders beschikt die beter zijn en met wie je voor de club rijkdom zou kunnen creëren die vervolgens in de jeugdopleiding geïnvesteerd kan worden. Die moeten nu wijken voor Belgen met minder potentieel."

"Dat quotum verplicht je er spelers bij te nemen die niet of nog niet het vereiste niveau halen", besluit hij. "Dat is tegen de geest van competitiesport en haalt het niveau van de competitie naar beneden. Niemand is met dat protectionisme gebaat."

Poll

Ben je voor die regel???

(265 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws