'Club Brugge vrijgesproken na anti-joodse gezangen'

'Club Brugge vrijgesproken na anti-joodse gezangen'

06-05-2019 22:05
26

De Geschillencommissie heeft Club Brugge vrijgesproken in een tuchtdossier rond anti-joodse gezangen. Enkele supporters van Club zongen in de topper tegen RSC Anderlecht op 4 april joodse gezangen.

De match delegate van de KBVB had in haar verslag genoteerd dat enkele Brugge-supporters gezangen zoals 'Al wie niet springt, is een jood' en 'Alle joden zijn homo's' scandeerden. Het Bondsparket besloot om Club Brugge te vervolgen. "We moeten opletten dat we ons internationale imago als voetbalnatie niet schaden. Wat acceptabel gedrag is, evolueert met de tijd. Volgens de huidige tijdsgeest zijn deze spreekkoren kwetsend", reageerde bondsprocureur Kris Wagner.

Club ging echter niet akkoord met deze schikking en ging in beroep. 'Advocaat Hannes D’Hoop legde in de zitting van 26 april immers uit dat Brugse supporters met het woord "joden" enkel de geuzennaam van rivaal RSC Anderlecht in de mond nemen', schrijft Het Laatste Nieuws.

Club Brugge werd vrijgesproken door de Geschillencommissie ondanks dat de Pro League recent nog de bondsregels rond racisme en spreekkoren had aangepast. Door de aanpassing van de regels moest het opzet van spreekkoren niet langer bewezen worden. 'De gezangen moeten als neutrale bewoordingen beschouwd worden en hebben geen beledigend karakter. Men gebruikt immers termen die louter wijzen op seksuele geaardheid of een bevolkingsgroep. Het woord ‘jood’ heeft geen minderwaardige of discriminerende connotatie, idem voor wat het woord ‘homo’ betreft', was het vonnis van de Geschillencommissie.