Hebben juridische stappen van KV Mechelen kwalijke gevolgen voor de Rode Duivels?

Hebben juridische stappen van KV Mechelen kwalijke gevolgen voor de Rode Duivels?

06-05-2019 10:16 Laatste update: 10:17
19

KV Mechelen vindt dat het proces van de KBVB niet eerlijk verlopen is en de club stapte naar de burgerlijke rechtbank. Zo wil Malinwa de club vrijuit laten gaan, maar daar neemt de club volgens Peter Vandenbempt een groot risico mee.

Zo kan Mechelen haar proflicentie kwijtspelen. "Het is eigenlijk verboden volgens de statuten van de Pro League om naar de burgerlijke rechtbank te stappen en dat op straffe van uitsluiting van het profvoetbal", opent Vandenbempt bij Sporza.

Ongehoord
De radioman vindt dan ook niet dat de zet van KV Mechelen hoort bij een profclub. "Ik heb daar vragen bij. Je schrijft je in in een vereniging en daar hoort bij dat je je schikt naar de tuchtprocedures van die vereniging. Als je lid wil worden van de KBVB dan horen daar een aantal engagementen bij."

Het Europees ticket van Mechelen komt zo eveneens in het gedrang. "Ook de hogere voetbalinstanties, met name UEFA en FIFA,  huiveren van individuele clubs die naar de burgerrechtbank stappen. Ook zij zullen dus druk uitoefenen op de KBVB. Die dreigen dan ook met allerlei straffen."

Sanctie voor Rode Duivels
In het slechtste geval worden zelfs de Rode Duivels geslachtofferd. "In een zeer extreem geval zouden ze kunnen beslissen om de Rode Duivels niet meer te laten deelnemen aan het EK als de KBVB zijn clubs niet onder controle krijgt. Dat behoort tot de mogelijkheden."