Ajax klaar voor Champions League, eerste prijs na 1834 dagen is een feit

Ajax klaar voor Champions League, eerste prijs na 1834 dagen is een feit

05-05-2019 20:07 Laatste update: 20:14
1

Ajax heeft er welgeteld 1834 dagen op moeten wachten, maar mag voor het eerst sinds het landskampioenschap van 2014 weer een trofee omhooghouden. De Amsterdammers beslisten de KNVB Beker-finale tegen Willem II vlak voor rust en kwamen vervolgens niet meer in de problemen. 

Beide trainers zorgden vooraf voor een verrassing in de opstelling. Erik ten Hag hield Joël Veltman, Lasse Schöne en David Neres op de bank, posteerde Noussair Mazraoui op het middenveld en gaf Rasmus Kristensen een kans als rechtsback. Collega Adrie Koster passeerde Daniel Crowley en koos voor een 4-4-2 systeem, met backs Damil Dankerlui en Diego Palacios als extra middenvelders. Doelmannen André Onana en Timon Wellenreuther kampten met fysieke ongemakken tijdens de warming-up, maar konden uiteindelijk toch onder de lat staan.

De eerste goal van de wedstrijd leek na tien minuten al te vallen, maar een listige hakbal van Klaas-Jan Huntelaar ging net voorlangs. Willem II beet vervolgens van zich af en kreeg via Alexander Isak zijn grootste kans: de Zweedse spits leek aan de aandacht van Nicolas Tagliafico te ontsnappen, maar zag zijn schot op het laatste moment geblokkeerd worden door de Argentijn. Wellenreuther taxeerde even later een diepe bal verkeerd en leek Ajax aan de openingstreffer te helpen, maar zijn foutje werd niet afgestraft.

Beide ploegen hielden elkaar tot aan minuut 38 in evenwicht, daarna nam Ajax afstand. Daley Blind dook op voor Wellenreuther na een lepe voorzet van Dusan Tadic en kopte op subtiele wijze de openingstreffer binnen. Eén minuut later stond Huntelaar aan het einde van een schitterende aanval over rechts: 2-0. 

Het verzet van Willem II was gebroken. Nadat de tweede helft enige tijd stil had gelegen vanwege op het veld gegooid vuurwerk, nam Ajax verder afstand. Huntelaar tikte zijn tweede van de middag binnen en Kristensen schoof één kwartier voor tijd de 4-0 in de verre hoek. Vervolgens was het een kwestie van aftellen naar het laatste fluitsignaal van Serdar Gözübüyük.

Ajax mag zich, na de Champions League-wedstrijd tegen Tottenham Hotspur van woensdagavond, richten op de strijd om de titel: zondagmiddag komt FC Utrecht naar Amsterdam, daarna gaat de ploeg van Ten Hag op bezoek bij De Graafschap. Willem II speelt nog tegen FC Emmen en ADO Den Haag: wanneer de Tilburgers hun achtste plek in de Eredivisie vasthouden, mogen ze in de play-offs alsnog een gooi doen naar Europees voetbal.